вегетариански / френска

Фондю със сирена

Фондю със сиренаПриказката за фондюто разказва как то се е родило в района на планината Юра, по протежението на границата между Швейцария и Франция. Първоначално е било разтопена смес със сирена и яйца, и се е считало за доста бедняшко и посредствено ястие. Популярността му нараства чак през 20-ти век, когато вече се прави само от сирена. Тогава започва да се разпространява бързо, като само в този планински район се откриват доста различни рецепти. Това е така, защото местното население е ползвало сирена типични и произведени на място, и понякога само в съседното село са ползвали друго сирене.

Самата дума фондю означава разтопено и през 50-те години на миналия век в Ню Йорк навлиза в употреба и за други неща – като шоколадово фондю или пък за шоколадите с мека вътрешност. Има какви ли не варианти, моят е от този със сирената. Рецептата доказано работи дори и при хора, които никога не биха си боцнали нищо от чинията на другия. Освен да ги сплотите за топла зимна вечеря, може да си направите социален експеримент с най-придирчивите ви приятели. 🙂

Продукти:

600 г сирене (микс от Грюер, Апенцелер, Ементал, Бри или Камембер)
300 мл бяло вино Θ
2-3 с.л. царевично брашно Θ
40-50 мл Кирш (черешова ракия) (може и без Кирш, ако нямате, не е фатално)
1 скилидка чесън Θ
щипка черен пипер Θ
щипка настъргано индийско орехче

Сервира се с:

черна франзела или друг вид мек черен хляб (нарязан на малки хапки), парчета ябълки, моркови, репички, грозде
зелени салати
бяло вино

Рецепта:

За сирената направих микс от Апенцелер, Ементал, Бри и Камембер. От Апенцелера се слага по-малко грамаж спрямо другите. Грюер се намира малко по-трудно, има го в “Дар от Боговете”, но беше затворено, когато ми трябваше. Първоначално винаги правех фондюто с Апенцелер, Ементал и Грюер, но видях, че повече се харесва, когато има по-мек вкус, който идва от Бри и Камембер. Просто трябва да пробвате няколко различни микса, за да намерите кой вкус най-много ви допада.

1. Нарежете или настържете сирената. За по-бързо разтопяване ги сложете на котлона в обикновена тенджера, заедно с виното. Бъркайте постоянно и когато започнат да завират ги изключете. Добавете брашното, Кирша, черния пипер и индийското орехче.

2. Отделно загрейте самия съд за фондюто във фурната на слаб огън. Като е вече топъл го намажете със скилидката чесън и го сложете върху подложката му. Отдолу трябва да има запалена свещ или друго гориво, зависи какво ви е фондюто. Когато всичко сте подредили и запалили, сипете в съда сирената и обявете старт на надпреварата. Последният път всичко свърши за 10 минути.

За съда: Моят е чугунен и препоръчвам такъв да си намерите. Подарък ми е от Йони още докато живеех в Хага и не знам откъде може да се намери тук такъв. Аз просто си се местя с цялата посуда. 🙂 Видях, че в Klikshop.bg има един подобен, но на повечето места са керамични.

1 Comment

  • Фреш от таратор
    02/08/2011 at 09:34

    […] кулинарни магии, типични за района на Савоя – и фондю, и раклет, и тартифлет, и пиле в гъбен сос, и чесново […]

Leave a Reply