Бабино сладко от малиниНа малините малко им отмина времето, но бях обещала преди време да споделя бабината рецепта за малиново сладко и с малко закъснение ето я и нея. Всъщност съвсем навреме, защото тези дни ми се въртят разни идеи за мъфини със сладко.

За сладкото(количествата са примерни):

½ кг малини
½ кг захар Θ
1 ч.ч. вода
½ ч.л. лимонена киселина

Когато питах баба колко малини трябват, тя каза 2 пръста от дъното на тавата. 🙂 Така, че с малко зор се стигна до тези количества. Ако решите с пръсти да ги мерите, знайте, че на баба е среден размер стандартна тава.

Рецепта:

1. Малините се почистват – да няма развалени! Слагат се в тавата и се засипват със захарта. Остават се да престоят 1 нощ.
2. На сутринта се добавя водата и се слагат на котлона да се вари – на тих огън.
3. Получава се пяна, която е много важно да бъде отстранявана постоянно. С други думи, вързани сте за печката!
4. За да разберем дали сладкото е готово, трябва да се вземе малко от сока на сладкото с лъжица и да се сложи в чинийка. С лъжицата се прави като черта през това, което сте изсипали в чинийката. Все едно разделяте с нея сладкото. И сега, ако то се събере и чертата изчезне значи е прекалено течно и не е готово, и съответно ако чертата остане и сладкото не се събере значи е достатъчно гъсто и е готово. Малко сложно, но такива са бабините методи… 🙂
5. Накрая, 2-3 минути преди да се вдигне сладкото от котлона, се слага лимонената киселина.
6. Сипва се горещо в сухи и затоплени буркани, като се напълва до горе, за да не остане въздух. Бурканите не необходимо да се обръщат надолу с капачките.