Закуска-тарталета с диви ябълкиНапоследък все ми се случва първо да си набавя някакъв продукт и после да измисля какво да го правя. Така беше с тиквата, така стана и с тези диви ябълки. Тях ги набрах около вилата на една полянка – малки, еднакви и с розови бузи. Взехме десетина и се почна с дилемата в какво да ги превърна. Баба изрази съмнение, че нещо ще се получи от тези “диваци”, но пък после остана доста приятно изненадана. 🙂 Та, исках да са подредени и да има симетрия, не знам защо, просто знаех, че ще им отива. Исках и да се виждат, а не да са заровени дълбоко в сладкиш. И затова си избрах закуска тип тарталета с бутер тесто, ванилов крем и подредените ябълки. Добавих и съвсем малко желе от лимони.

Първо, ви трябва 1 лист бутер тесто, размразен. От него с купа отрежете колкото е възможно кръгове. При мен станаха 5. Оставете ги настрана.

Пригответе ваниловия крем като в купа разбиете 3 жълтъка и 20 гр. пудра захар. Постепенно добавете 20гр брашно. Нека да се получи еднородна смес. В малка тенджерка на котлона загрейте 250 мл. мляко, няколко капки ванилов екстракт и още 40 гр. захар. Когато млякото заври го изсипете към яйчената смес, като не спирате да разбърквате. Върнете всичко обратно на котлона и го оствете да къкри 1-2 минути след като е завяло наново.

Измийте и нарежете ябълките на тънки колелца или полумесеци. За да не потъмнеят може да ги подредите нарязани в плоста чиния, в която предварително сте сипали лимонов сок.

Загрейте фурната на 180° С и подредете в тава с готварска хартия кръговете от бутер тестото. Сложете във всеки кръг от ваниловия крем, разтелете го добре, но оставете празно пространство (като рамка) острани. Отгоре подредете ябълките в каквато симетрия си изберете и ги печете около 15-18 минути. Когато са готови ги поръсете с пудра захар и сложете в центъра мъничко желе от лимони. То беше моя прищявка, но ми хареса вкуса му и как си отиваше на ябълките. Хубав уикенд от мен!