Пълнени цигулки с ориз и козе сиренеВзех тази „цигулка“ от пазарчето без да имам конкретна идея какво ще я правя, просто ми се стори есенна, красива и много оранжева, досущ като обувките и чантата ми този ден. 🙂 Първо мислех на супа да се превърне, но после реших, че ще стане прекрасна вечеря за двама ако я напълня с нещо вкусно. Попаднах на какви ли не плънки – със скариди, с киноа, с кайма, и тн. Избрах една рецепта с ориз, сушени домати и козе сирене. И, разбира се, салвия. Къде без салвия? Нищо не отива на тиквата така както салвията, в което съм се убедила неведнъж. Докато се вареше оризът ми се обади майка ми, че се прибирали от Гърция и се чудели дали не съм сготвила нещо, защото нямали нищо в хладилника. Казах им, че ще им занеса по половин цигулка и това е! 🙂 Реално не успях да си опитам пълнената тиква, но те казаха, че била превъзходна. Смеят ли друго да кажат! Гарантирам, че поне моята кухня ухаеше на толка мека есен.

Продукти:

1 цигулка, разрязана на две по дължина и изчистена от семките
зехтин Θ
½ глава лук, нарязан на дребно Θ
2 скилидки чесън, накълцани Θ
½ ч.ч. ориз Θ
½ кубче зеленчуков бульон Θ
4-5 сушени домата в зехтин, нарязани на дребно Θ
50 гр. меко козе сирене, нарязано на дребно Θ
няколко листенца салвия, накълцани Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 190° С. Намажете тиквата отвътре с малко зехтин и сложете да се пече за около 30 минути докато омекне. После с нож и лъжица остържете вътрешността без да разрязвате или разваляте самата цигулка. Запазете меката част настрана.
2. Сварете ориза като добавите към водата кубчето зеленчуков бульон.
3. Загрейте в малко зехтин лука и чесъна за няколко минути. После добавете ориза, сушените домати, мекото на тиквата и салвията. Разбъркайте всичко добре за 4-5 минути.
4. Добавете към оризовата смес козето сирене и напълнете с всичко цигулките. Сложете ги да се пекат за 15 минути докато сиренето се е разтопило. Хапвайте ги топли.

Вече имаше цяла седмица миналата година посветена на тиквата, повече рецепти ето тук, но като се замисля сега, бих направила още една седмица в блога, този път само с пълнени цигулки. 🙂