Шоколадова тортаНа всичко, което ви разказах досега за рожденото меню, му липсваше нещо. Шоколад! Как да прекарам рождения си ден без най-любимото? Като изключим хората разбира се. Затова моята торта беше изцяло шоколадова заобиколена вместо от мъфини, както тази на Ники, от 28 трюфела. Тях не ги бях правила от толкова отдавна, че вече ме беше срам да ме подканват да ги приготвя.

Самата торта е по нова рецепта, с шоколадови блат и крем. Мисля, че единственото нещо, което бих добавила следващият път е малко сироп, защото блатовете се получиха леко сухи. Може би сироп с вкус на сладко от кайсии ще е просто вълшебно. Почти като торта Сахер.

За трюфелите няма да ви давам рецепта, вие си знаете, че е най-първата в блога (ето тук). Ето какви продукти трябват за самата торта:

250 гр. масло Θ
300 гр. светло-кафява захар мусковадо Θ
200 гр. брашно Θ
1 ч.л. с връх бакпувер Θ
5 яйца Θ
300 гр. черен шоколад Θ

За глазурата:

200 гр. черен шоколад Θ
200 мл. сметана Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 160° С и пригответе намазнена форма за торта. В случая използвах две еднакви по-малки форма за двата отделни блата.
2. Разбийте с миксер маслото и захарта, докато се получи еднородна смес. Добавете яйцата, после постепенно брашното с бакпулвера.
3. През това време на водна пара разтопете черния шоколад. Оставете го леко да изстине и го разбийте заедно с останалото тесто.
4. Печете 1 час и половина, като когато мине 1 час проверете с клечка дали се е опекло тестото. Моите блатове за час и 15 минути бяха готови.
5. Пригответе глазурата като разтопите на водна пара черния шоколад заедно със сметаната. Оставете да изстине и да се втвърди леко. Слепете двата блата с част от сместа, другата разпределете или само отгоре или отстрани. За да си приличат с морковената торта, тази също я намазах само отгоре. Всичко в името на симетрията! 🙂

Кремът за глазурата страшно много наподобява на трюфеловата смес, така че накрая малките бонбони се връзваха прекрасно с точно тази торта. Ами това беше за рождените дни, от другата седмица рецептите се нормализират! Приятен уикенд! 🙂

* Тортата става изцяло в био продукти.