Сладкиш "Капучино"В понеделник на вилата празнувахме 75-годишнина на дядо. Както баба отбеляза от средата на август това е четвъртият рожден ден от общо пет за един месец. Следващият е на Йони. Въобще, запразнили сме сериозно. 🙂 Част от многото домашни приготовления беше и тортата разбира се. Тази година избрах един сладкиш с аромат на капучино, крем от маскарпоне и силен италиански дух. Много лесен освен това, все пак трябва и в стила на блога да се впише.

След първоначалната дегустация, отзивът беше „Не натраша!“. Заради моите широко отворени очи се наложи обяснение. „Не натраша“ е етрополски израз за нещо, което макар и захарно е толкова добре дозирано, че не усещаш прекалена сладост и не ти става лошо, както например ако изядеш кутия сладолед. Новото речниково попълнение веднага влезе в списъка на майка ми с етрополски лафове, който от години се записва прилежно за поколенията и съдържа бих казала по-скоро трудни за изговаряне думи. Една от любимите ми е „белегуваме се“, което означава, че си се гледаме добре и ни е готино. Накратко, капучиненият сладкиш е за белегуване и не натраша. Весел уикенд от мен! 🙂

Продукти:

250 гр. масло, омекнало Θ
250 гр. фина кафява захар Θ
300 гр. брашно Θ
1 ½ ч.л. бакпулвер Θ
4 яйца Θ
50 гр. смлени орехи Θ
200 мл. силно кафе Θ
1 кутия от 500 гр. маскарпоне
какао на прах Θ

Продукти:

1. Загрейте фурната на 180° С и пригответе 1 кръгла тава за торта, или 2 по-малки но с еднакъв размер. Аз ползвам две еднакви, за да не трябва да разрязвам после блатове.
2. Разбийте маслото и захарта докато стане хубава еднородна смес и добавете брашното, бакпулвера и яйцата. Продължете да миксирате.
3. Прибавете орехите и 150 мл. от кафето. Разпределете сместа по тавите и печете 30 мин, докато се надигне и добие златист цвят.
4. Оставете кекса да изстине и направете глазурата през това време, като смесите маскарпонето с останалото кафе и с 1-2 с.л. кафява захар. С част от глазурата залепете двата блата заедно, а останалата разпределете само отгоре, или пък отгоре и отстрани. Поръсете с какао на прах.