Сладки с кардамон и лимонови коричкиКакто ви споменах вече, доста рождени дни се заредиха напоследък, при това все юбилеи. Въобще много поводи за нови национални празници. Последният от серията беше на Йони и реших да я зарадвам с арабски сладки с кардамон и лимонови корички. Знам, че не обича много шоколад, нито пък прекалено захарни изделия и мисля, че тези бяха перфектния баланс. За първи път ги приготвят и експериментирах с един кулинарен печат за сладки, който си купих миналата година от Шамони и на който пише „домашни сладки“. Малко се размаза текста, но не чак толкова лошо като за начало.

Ключовата съставка е кардамона, който със силният си вкус променя сладките и им придава наситен и особено опушен аромат. Разрових се малко за кардамона, защото винаги съм си мислела, че е предимно индийска и арабска подправка, но се оказа, че най-големият производител на кардамон е Гватемала (29 тона за миналата годин) и е доста широко разпространен в Централна Америка. Произхожда обаче от Азия и завладява бързо арабската кухня – сигурно сте чували за кафе с кардамон. Уникално е! По-странен ми се стори фактът, че откакто подправката е донесена в Европа, тя е незаменима съставка в печивата, типични за скандинавската кухня. Счита се още, че лекува бъбреци, туберкулоза и проблеми с зъбите и венците – доста широко приложение бих казала. Е, в случая помага при рождени дни! 🙂

Продукти:

225 гр. масло, омекнало Θ
150 гр. пудра захар Θ
коричките на 1 лимон Θ
250 гр. брашно Θ
100 гр. смлени бадеми Θ
3 ч.л. смлян кардамон Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 190° С и пригответе голяма тава с готварска хартия.
2. Разбийте маслото, захарта и лимоновите корички с миксер. После добавете брашното, бадемите и кардамона. Разбийте още малко, но понеже ще стане гъсто, продължете да го месите с ръце.
3. Направете малки топчета от тестото и ги сплескайте после (може и с печат за сладки).
4. Печете 12-15 минути докато добият златист цвят. Оставете ги да изстинат в тавата преди да ги преместите и ги сервирайте с чайче.

пс. Ще ме извините за снимките, правени са по нощите.
ппс. Можете да направите сладките изцяло с био продукти.