Тарта с тиквички и рикотаМиналата седмица нямаше рецепта в блога, защото се впуснахме в уникално приключение в стил „Фред и Уилма“ в Кападокия. Мислех, че докато съм там ще мога да споделя нещо на блога, но толкова се изгубих във всички прекрасни места и занимания, че всичко остана на заден план. Ще ви разкажа тази анадолска приказка по-подробно през седмицата с турски ястия, която подготвям. Докато бяхме в Кападокия, Ники ми подари готварски курс за турска кухня, който беше страхотен начин да се внедриш с местните и да се почустваш все едно ти винаги си живял с тях. Курсът нямаше нищо общо с традиционните такива, защото беше в къщата на готвачката Фатма, чиято кухня все още е в пригодена за това пещера и макар да имаше всички съвременни уреди, аз знаех, че сме в друго време. Нито за миг не си помислих, че всъщност съм на курс, по-скоро имах усещането, че с Фатма сме приятелки и тя просто ми споделя кое как се приготвя в нейната къща. Но за това ще имам няколко отделни блог поста.

За днес имам нещо бързо, вегетарианско и много вкусно – тарта с тиквички и рикота. Честит първи сняг! 🙂

Продукти:

1 лист бутер тесто
зехтин Θ
2 тиквички, нарязани на тънки колелца Θ
¾ кофичка рикота, по нашите магазини има общо взето един вид кофичка от 250 гр. рикота
1 яйце Θ
щипка индийско орехче Θ
1 с.л. настърган Пармезан Θ
1 скилидка чесън, счукана Θ
малко стрит сух босилек Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 200° С и пригответе тава покрита с готварска хартия. Върху нея поставете листа бутер тесто и с нож маркирайте рамка от 1 см по краищата. Внимавайте да не отрежете тестото до долу.
2. Смесете рикотата, яйцето, Пармезана, чесъна, босилека и индийското орехче в купичка. Намажете тестото в рамката с тази смес. Разтелете я развномерно.
3. В тиган загрейте малко зехтин и леко запържете колелцата от тиквичките. После ги подредете отгоре върху рикотената смес.
4. Печете 25-30 минути докато тестото добие златист цвят и се надигне. Сервирайте тартата само топла.