Печени круши с рикота, мед и амаретиПонякога не ми идва лесно вдъхновението да представя някоя рецепта и тя си седи в компютъра в очакване на подходящо настроение. Оправдавам се често, че тя е „просто рецепта, к‘во толкова“, обаче никога не е така и винаги е имало причина да я избера и приготвя. Случаят с печените круши е детската ми ненавист към този плод и инатът ми да се тествам дали е възможно да ги заобичаш. Със сигурност е по-въжможно да ми се получи с крушите, отколкото на някой, който никога не е ял лук и го подложиш на лучена терапия. Всъщност доста са ми вкусни, не са ми в топ 10, но пък си доказах, че в комбинация с други любими неща (мед например) направо ще се влюбя в тях. Понеже много ме бъзикат вкъщи за страстта ми към меда и се опитват да ме провокират да се включа в маратон с цял буркан мед, мога да кажа вече, че бих изяла мощното количество освен със задължително налични хляб и кисело мляко, и с малко круши или сирене. (развалих ли си имиджа? 🙂 ) Да не се басираме все още!

Ето как за по-малко от полочин час стават тези есенни стоплящи стомахчето круши:

2 круши, разрязани на половина (по дължина! 🙂 )Θ
сирене рикота
мед Θ
бисквитки Амарети, натрошени
канела на прах Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 190° С и си пригответе тава с готварска хартия.
2. С лъжица махнете семките на крушите, така че да издълбаете дупчица по средата. В тази „лодка“ сложете по една лъжица рикота, поръсете с малко канела и няколко капчици мед.
3. Печете ги 10 минути.
4. Извадете ги и ги поръсете с натрошените бисквитки и допечете за още 10 минути. През това време направете чай, звъннете на приятелка и преди да е дошла поръсете с още малко мед (да има!). 🙂