Веганска салата от червено зеле, ябълки и орехиДори и да не си постил последните 40 дни, хубавото на менюто за Бъдни вечер е, че със сигурност поне този път ще хапнеш наистина само чисти растителни храни и мноооооого витамини. Затова, изрових една рецепта, която е бомба от витамин С, лесна, бърза и с приятен сладко-кисел вкус. В оригинал се прави с масло, но ще го заменим със зехтин и става перфектно за едната ни най-постна вечер в годината. Ако още се чудите кои да са точно нечетните ястия на масата, може да добавите тази салата, което ще увеличи готвенето ви с точно 5 минути повече. 🙂

Трябват ви:

половин малка червена зелка, нарязана на парченца Θ
3 с.л. зехтин Θ
1 зелена ябълка, нарязана на кубчета Θ
1 дафинов лист Θ
много малка щипка карамфил Θ
2 с.л. оцет Θ
1 с.л. кафява захар Θ
орехи Θ

Рецепта:

1. Запържете леко зелето, ябълката, дафиновия лист и карамфила леко в зехтин. Нека да е на по-бавен огън, не бива да се пържи много. Просто зелето да омекне.
2. Тогава добавете оцета. Той ще почне да се изпарява, заради което се отдръпнете за секунди от печката, после разбъракйте всичко и добавете захарта. Нека тя да се разтопи добре и оцетът да се е изпарил преди да вдигнете тигана от котлона. Все пак внимавайте да не загаря.
3. Може да поръсите още малко зехтин и сол заедно с няколко орехчета преди да сервирате.
4. По-вкусно е когато е още топло зелето.