Мувембър с шоколадС приключването на ноември си отидоха за радост и много мустаци. Трябва да призная, че на доста от снимките, на които станах свидетел, имах познати с мустак, на който просто прихваш да се смееш с глас. Хубаво е, че мъжете се мобилизират толкова мощно за една здравословна (ако мога така да я нарека) кауза и е хубаво също, че жените не трябва да се включваме. Невидимата морална подкрепа хич не е маловажна в случая! Нека да не прибавяме особени физически белези. Та, от толкова облъчване с мустаци този Мувембър, реших и аз да покажа „резултат“. За ваша радост, а и моя, всичко е наужким. Обаче въобще не беше наужким уникалният шоколадов вкус на този сладкиш. Отива ли ми? (не съм го пекла месец!)

За един шоколадов кекс с бадеми и трюфелов ганаш трябват:

100 гр. масло Θ
140 гр. черен шоколад, натрошен на парченца Θ
140 гр. бадеми, смлени Θ
6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци Θ
85 гр. пудра захар Θ

За глазурата:

200 мл. сметана, една малка опаковка Θ
200 гр. черен шоколад Θ
малка бучка масло Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 170° С и пригответе кръгла намазнена тавичка за кекс.
2. За да направите тестото, първо разтопете парченцата шоколад на водна баня заедно с маслото. Когато изстине леко го разбийте с жълтъците и бадемите в купа.
3. В друга суха купа разбийте белтъците на сняг. Към тях започнете да добавяте малко по малко от захарта. Накрая тази смес я добавете към шоколадовата. Разбийте всичко и сипете в тавата. Печете 35 минути.
4. Докато ви изстива кексът направете шоколадовата глазура като загреете в тенджерка сметаната, добавите към нея шоколада и маслото и разбърквате докато всичко се разтопи и стане еднородна смес.
5. Намажете с глазурата кексът и го оставете малко да се стегне. Постарайте се повече с намазването от мен, аз гонех “рошав” ефект. Страшно вкусно се получава, напомня ми на брауни с много много разтопени трюфели отгоре.

Пс. Ако все пак ще правите мустаци, тази форма се получава като разрежете през средата с Ин-Ян линия кръглия кекс. После едната половина я обръщате, за да застане огледално на другата.