Крем супа от карфиолЧестита нова година! Нищо, че почти преполовихме месеца, нали се честити дълго? Истината е, че мисля за блога, често, всеки ден, но просто не съм от блогърите, които ще изпратят пожелание в 12:05 на 1-ви. Не е нарочно, даже съвсем ненарочно съм се забавлявала последните дни и съм се търкаляла блажено на дивана. Вече не, от зимен сън ме крепи офисният стол. Това не значи обаче, че ми липсва желание да раздавам усмивки и пожелания. Желая ви моите късмети – здраве, няколко пъти пътешествия, много любов и блажени дни. Тези с новата кола и сватба сами си преценете дали ги искате. И ви се усмихвам през сървъра. 🙂

Очевидно е, че не съм яла само от една баница, всъщност бяха 5 за 24 часа с поне по един късмет. Научих, че не било добре да се ядат четно число баници, защото две по две се анулирали!?!?!? Това не ми стана ясно, но нищо де, яла съм нечетен брой, а пък късметите и пожеланията са ми безчетни.

Друго какво? А, да, сурвакахме и ни сурвакаха. Сурвакахме баби и родители и имаме общо 124 лв за двамата, които сме заделили, защото не сме им избрали добра кауза. Идеи? Получих и готин подарък от баба – монета 20 стотинки от 1913 година, юбилей й е. На монетата, не на баба. Сурвакаха ни и нас – един път вкъщи и три пъти на Витошка. На втората локация не беше приятно. Не знам дали сте решили да се разходите на 1-ви из празния център, но имаше нападение от сурвакарчета, чиито дейности бяха съблюдавани зорко от работодателите им, почти незабележимо. На второто, понечило да ме сурвака му казах учтиво „вече ме сурвака приятелчето ти по-надолу“. То: „да пукне дано“. Аз: „Е, недей така, нали сте заедно“. То: „млЪкни ма“. Та така.

Такива разговори не стоплят много много, но нека да ви сгрея с една мека хубава зимна крем супа от карфиол, защото все пак той бил древен символ на мир, щастие и хармония. Честита нова година! 🙂

Продукти:

1 глава карфиол, накъсана на по-дребни пънчета
1 глава лук, нарязана на ситно Θ
1 скилидка чесън, нарязана на дребно Θ
сол и черен пипер Θ
2 стръкчета целина, нарязани на дребно
1 дафинов лист Θ
2 картофа, нарязани на кубчета Θ
1250 мл. зеленчуков бульон Θ
малко готварска сметана за сервиране Θ

Рецепта:

1. Загрейте зехтина с лука и чесъна в дълбока тенджера. Подправете със сол и пипер.
2. Добавете целината, дафиновия лист и картофите. Запържете още няколко минути, така че добре да са се омешали в зехтина.
3. Сипете бульона и оставете да ври 15 минути.
4. Тогава добавете карфиола и оставете да ври за още 15 минути.
5. Махнете дафиновия лист и пасирайте супата на крем.
6. Сервирайте с малко сметана, малко хлебче и още черен пипер.