Бабини сокове и лимонада с мен и розиБезспорно голям хит на TEDxBG щанда бяха домашните бабини сокове, а и присъствието на баба направи всичко още по-специално. Тези сокчета ги пия откакто се помня, всяка есен баба прави поне 20 шишета, надписани по вид и година на производство, подредени прилежно в малкото мазенце под стълбите, изпити с удоволствие, а шишетата измити и приготвени за следващата реколта.

Баба ги прави така:

• Плодовете се измиват и изчистват от семки, люспи и дръжки. Белят се.
• В соковарка като тази („немско производство“ казва баба) се сипва на дъното ¾ вода, после се слага втори ред съд, където се събира сока, след това трети ред съд „решетъчен“, където се подреждат плодовете до горе, и накрая капака.
• Слага се на силен котлон.
• От средния съд със сока има малък маркуч. През него потича горещият готов концентрат, който пълните в предварително загряти шишета. На дъното на шишетата можете да сложите колкото захар искате. Някои плодове са доста сладки и баба не слаги никаква захар. Когато спре да тече от маркуча значи е готово и плодовете са се свили и спаднали в тенджерата.
• Концентратър се сипва до горе (!) на шишетата и ако има малко пяна, то тя се отстранява и пълни пак до горе. Просто не трябва да има нищи друго в шишето. Тогава се завинтва капачката и топлите шишета се слагат легнали.
• Останлият плод в тенджерата може да се ползва за сладкиши и ако искате си го затворете в бурканчета. Все пак той е изчистен доста добре и е идеален да се хапва. Може би гроздето не става само, защото там колкото и прилежно да сте махнали семките няма как да не са останали няколко и не е добре да ги намирате после в сладкишите. Но пък става да го ядете като кисел. Също важно за гроздето е, че неговият сок тече по-бързо и затова трябва да го слагат отгоре на ябълките в тенджерата (ако правите микс сок).

На TEDxBG имаше сокове от грозде, ябълки, дюли, сливи и микс от всички тези. За чашки използвахме стари бурканчета от детски пюрета, които сега се чудя какво да ги правя. Идеи? Около 150 са. Хартиените сламки са от Papermash.

Освен бабината продукция имаше и моята нова лимонада с мед и рози. Става много лесно! Първо трябва да направите концентриран чай от рози – има ги в билковите аптеки, и след това да прибавите малко от концетрата към лимонадата ви. Лимонадата става с изцедени лимони, минерална вода и мед на вкус. После добавяте розовия сок и проверявате как е на вкус. Това е за днес, утре е ред на ореховките!