ОреховкиДнес е ред и на ореховките, които никога не бях правила преди събота и ме беше обвзела малко паника дали ще се получат. По-големият ужас бяха целувките разбира се, но затова утре. Просто имам чувството, че да разчитам на белтъци вместо на бакпулвер е като да си подпиша смъртната присъда. Много пъти са се обърквали нещата или най-малкото са ставали адски безформени, спихнати, грозни. Е, станаха. TED ми омагьоса печката сигурно!

Иначе рецептата е елементарна – 3 белтъка се разбиват на сняг, към тях се добавят 300 гр. смлени орехи и 300 гр. пудра захар. Фурната се загрява на 180° С, от сместа се оформят топчета и се слагат върху готварска хартия, изпичат се и позлатяват за 20 минути. Това е и един от най-хубавите моменти – когато ароматът на печени орехи ви връща в детството. Понеже не ям ореховки често, даже сигурно на пръсти се броят последните пъти когато съм ги вкусвала, ми се стори, че от всички рецепти за TEDxBG тази успя да ме пренесе в детските ми години най-силно. Когато са готови ги отлепете внимателно докато са още по-топли и ги оставете да се стегнат. След това си направете един чай!

(Между другото, чайникът и чашката са от Ралица Йовкова – от известна троянска грънчарска фамилия Йовкови. Ръчно изработени са, а талантът и е обявен от ЮНЕСКО за жива легенда.)