Течно шокоС добре мотивиран и менажиран екип може да се постигнат чудеса и да се избегне посредствеността. Това беше само един от заветите на TEDxBG миналата събота и аз с кеф видях, че явно успешно съм го приложила. Екипът беше мама и баба – автори на престилките и бабините сокове, Йони – главен помощник по цялостния процес и захранването на посетителите, Ники – отговорник по пренос, измиване и подготовка на пропсовете, опитване на храната и вдигане на духа, когато и кръста ме болеше, Елена – автор на „шоко“ стикерите, също участници са и фирмите за алумиеви тубички, дървените щайги и мушамите, и аз – човекът до печката. Както възкликна Алек: „Е, колко е яко да можеш вече да си купиш мушама онлайн!“ Та с този тийм стана PhoodTales щанда на TEDxBG миналата събота. Благодаря ви! Да представям блога беше наистина забавление, малко отгоре на рутинните ми задачи, но пък направено с удоволствие.

Темата беше „Нашето детство“ и докато избирах какво да сготвя минах през грис, мляко с ориз, лукчета, захарни петлета, ябълки на клечка и какво ли още не. Всички, които трябваше да се похапват топли отпаднаха. Лукчетата също за съжаление, защото не намерих винен камък. Накрая менюто беше – два-три вида бабини сокове, новата ми лимонада с розови листа (нали все експериментирам, помните сигурно тази с лавандула от Форум „Здраве“ и гинконадата от Ораторство), целувки (никой не обърна внимание, че бяха написани с „ф“, защоооо? имаше допълнителна лимонада за награда), ореховки, леко попроменени локумки и течен шоколад в алуминиеви тубички. Това всичкото, без соковете, беше приготвено в петък до към 2 през нощта. По-пресен течен шоколад едва ли сте яли скоро. Докато пълнех тубичките с шоколад, Ники изми всичките бурканчета за соковете (благодаря и на майките и любителите на детски пюрета, които решиха при мен да си ги рециклират), Йони редактираше текста на TED презентацията на Влади, а той пък я репетираше в хола и съдейки по реакцията на хората след края на събитието е успял да ги грабне от първото изречение. И това също си беше добър пример за групово усилие. Въобще цял уикенд екипна работа, която много подобаващо завърши с много текила в малките часове на неделята. Въпреки прехваленото ми менажиране не бих могла да го сравня с това на организаторите на TED. Те направиха нещо страхотно, за ужасно много хора, които макар и уморени към 7 вечерта имаха най-удовлетворените лица и бяха заредени да реализират и най-смелите си идеи.

До края на седмицата ще ви споделя всичките рецепти, но преди да пристъпя към тази за течното шоко, ви обръщам внимание набързо да прочетете лекцията на Иван Кръстев от събитието в Дневник.

За Течно шоко в тубички ви трябват:

тубички от Ветпром в Радомир
стикери с олд скул шрифт от Елена, Артелие
дървени щайги за сервиране от Алфа Дом, Силистра

Тубичките ги пълните с фуния за ракия със следната смес:

Разтопете на бавен огън 500 гр. шоколад (микс от млечен и черен) в 250 мл. сладкарска сметана. Разбърквайте, за да не загори и да не останат бучици шоколад. За аромат прибавете няколко капки ром или уиски.

Напълнете тубичките докато сместа ви е още топла и течна, че като се стегне ще трябва просто да я ядете с лъжици. Да ви върви по шоколад тази седмица и до утре!

Пп. В отговор на често срещан въпрос – не ги произвежам промишлено и не ги продавам никъде, но с удоволствие бих ги направила пак за друго събитие.

Ппп. Рецептата е много сходна до тази на трюфелите, само сметаната е повече, за да е по-течно. Много хора ми казаха, че съм докарала същия вкус като навремето от детските любими тубички с шоко, което леко ме озадачи, може би и тогава са им добавяли тайно алкохол, не знам.