ЦелувкиЗавършвам кулинарната TEDxBG-седмица с целувките. За тях паниката беше тотална – даже се чудех с какво да ги заместя в случай, че не ми се получат. Оказа се обаче, че са доста лесни и няма какво да им се трепери. Дори едната смес я забърка изцяло Ники, защото просто се наложи в един момент активно да ми помага в кухнята. Беше много горд и се получиха прекрасни. Направих ги с две различни шприц приставки – едната беше просто кръгче, а втората беше като цвете. Това отговаря на въпросите защо не са еднакво къдрави.

А да ви кажа, баба много ми се зарадва като видя цялата продукция и ми разказа как тя само един път в живота си е успяла да опече целувки и то върху подложка от масленка. Било за сватбата на нашите, станали супер, но никога повече не и се получили. При стеклите се обстоятелства не се и учудвам. Но хайде да не навлизаме дълбоко в лични истории.

Та, ето как стават: 4 белтъка се разбиват на сняг и към тях се прибавят 200 гр. пудра захар постепенно. Сместта трябва леко да се сгъсти, да стане някакси лепката…Тогава я пълните в шприца, загрявате фурната на 130° С, шприцвате малко смес върху готварска хартия и печете 1 час. Да, цял час – това е досадната част. Нека съвсем леко да станат златисти и ги оставяте да изстинат. Доста простичко, нали?

Можете да си представите след всичките ореховки и целувки, които стават само с белтъци, колко жълтъци (тоест около 30) ми останаха. Две чаши за вода с жълтъци! Понеже нищо не се изхвърля, по-жълтъчен омлет не сте яли! 🙂

Това беше от мен за TEDxBG, от другата седмица се връщам към солените неща. Хубав уикенд!

ПП. Снимката беше правена в креативно умопомрачение, просто исках да са на черен фон и част от нещо. Калинката е едното такова, което рисувам добре! 🙂 Ники каза, че му седяли като женски гърди тези две целувки….