Тарта с черешиСлед малка пауза, две кратки морета, сватба, 10-годишнина на випуска и два епични рождени дни с толкова танци и текила, че не е имало дори момент, в който да обсъждаме рецепти, най-накрая ви споделям обещаната черешова тарта. Прекрасна е за парти с повече хора, защото може да се оформи на малки тартички и става изключително бързо (като изключим обезкостяването на черешите 🙂 ). И ако не сте минавали скоро покрай Кюстендил и нямате от най-уникално вкусните месести твърди череши може да ги замените с друг сезонен плод – бих пробвала със смокини по-късно.

А, това е Ирена Димитрова, от която си ги купувам и за която ви разказах вече. Трябва да измисля начин след като рутинния ми маршрут няма повече да минава през Кюстендил как да си ги набавям. Сложно е като няма диструбутор в София, а аз искам точно тези череши и няма да съм гъвкава към друго предложение.

За тартата ви трябват:

1 лист бутер тесто (за 4-5 по-големи тартички)
3 жълтъка (разделени на 2 и на 1 в отделни чаши)
75 гр. омекнало масло
90 гр. пудра захар
80 гр. смляни сурови бадеми
1 ампула ванилов екстракт
около 300 гр. череши, количеството зависи от това колко са големи самите череши (обезкостени и разполовени на колелца)

Рецепта:

1. Смесете маслото, захарта, бадемите, двата жълтъка и ванилията в купа. Разбийте ги с миксер, така че да стане еднородна смес. Сложете сместа в хладилника за малко.
2. През това време може да обезкостите и нарежете на половинки черешите.
3. Загрейте фурната на 220° С.
4. Отрежете кръгли форми от бутер тестото. Аз ползвах купа за супа за да направя кръговете. После с нож направете рамка на кръговете, тоест примерно 1см навътре в кръгчето направете второ с нож, но не да режете до долу, а само да се отбележи.
5. Набодете тестото във вътрешния кръг с вилица и го намажете цялото с останалия един жълтък.
6. Разпределете сместа от хладилника във вътрешния кръг на тестото, оставете „рамката“ празна.
7. Подредете черешите отгоре.
8. Печете 20-25 минути докато тестото е златисто и бухнало. Поръсете с пудра захар накрая.

Понеже не съм много фен на ронливите корички на бутер тестото ги отрязах малко. 🙂