Три смутита "Есен"След многото “фрешарници”, които изгряха и за съжаление залязаха в София, все повече намирам смутита. Сигурно е новото черно. Макар че бих ги нарекла повече плодови млечни шейкове – слага им се сладолед, замразено кисело мляко, захар, и какво ли не. Пак опира до това сам да си го направиш, за да знаеш поне, че е натъпкано с плодове, зеленчуци, семчици и разни любими вкусове като мед или пък тахан. Най-оптимално винаги като хранителни и вкусови качества е разбира се да се ползват зарзавати според сезона. Сега ще кажете, че пак е нещо с тиква, нали? Всъщност да, но за да не досадя много с нея, първо реших да миксирам три други есенни смутита – със смокини, банани, круши, червено грозде (наша реколта) и да им добавя семенца.

Признавам си, че две от трите са с банан и станаха по-вкусни. Някакси той придава кремообразност, мека консистенция и си отива с общо взето всичко.

Смути 1: Червено грозде

В блендер пасирайте 1 чаша грозде, 1 банан, 1 чаша прясно изцеден портокалов сок, 1 с.л. ленено семе (смляно).

Смути 2: Смокини

Пак в блендер пасирайте 6 смокини (обелени), 1 банан, по 1 с.л. ленено семе и семенца чия, 1 чаша прясно мляко (или бадемово мляков) и поръсете с щипка канела.

Смути 3: Круши

Миксирайте и пасирайте 2 круши, 1 чаша прясно мляко, 1 с.л. какао на прах и малко мед.

Ще има и с тиква, спокойно! Всъщност има около 15 рецепти, сготвени и снимани, които чакат някой да им напише блог поста. Хем нямам търпение да ги споделя, хем писането не ми е най-силната част. Само ще открехна, че се задават няколко арабски вкусотии, една безглутенова торта с лайм, сусамови сладки и нещо от косовската кухня.

Слънчев и шарен есенен ден от мен!