Великденски муцуниПопаднах на тази идея за заешки сладки в pinterest наскоро и реших като един истински зайчар да заприличам на любимците. Използвах изпробваната рецепта за обикновени маслени сладки, глазурата е също лесно фондан-тесто за торти и после вече украсите с ядлив маркер.

Великденски муцуни

За сладките:

Омесете 100 г масло (стайна температура), 100 г пудра захар, 1 яйце, 275 г брашно и 1 ампула ванилов екстракт. В началото ще ви се стори отчайващо ронливо, но след 20 минути месене става лепкаво разтегливо тесто. Разточете го и отрежете формичките. Печете върху готварска хартия на 190 градуса за 10-12 минути.

Зайковците

Глазурата:

Най-лесният вариант за фондан е: 1 пакетче желатин се залива с 25-30 мл вода, изчаква се да набъбне за няколко минути и след това се разтапя на водна баня. Махнете го от печката и прибавете към него пудра захар, почнете със 150 г, омесете го и вижте колко е лепкаво. Ако е много лепкаво добавете още захар. Аз слагах на око, нещо от порядъка на 150-200 г стигнаха. Разточете го и със същата формичка отрежете заешките муцунки. Този тип глазури не винаги лепват добре върху сухи сладки, затова намазах сладката с много мъничко мед, като лепило.
Може на част от фондана да му сложите готварска боя, например червена, за да направите розовото топченце на нослето.

Великденски муцуни

Накрая рисувайте с ядливи маркери или с други готварски боички.

Това е за днес, отиваме да се проврем под масата в черквата и утре се захващам с яйцата. Ако си мислите, че в София е кофти времето, за успокоение в Балкана е непрогледна мъгла. Това не пречи на целогодишния хубав сезон пред камината.

Великденски муцуни