Сладолед с лавандула и медНачалото на юли, когато трудно можеш да намериш някой за кафе, камо ли за работа, три мадмоазели избягахме от града с еднодневна разходка из подбалканската линия. Целта беше да намерим лавандулови полета, което се оказа не само много лесно, ами може би по-лесно отколкото рози да бяхме търсили. Бях проверила предварително, че след Калофер около селоТърничене има повече лилави лехи. И е точно така. На разклона на селото се завива наляво посока планината и след минута се разкрива картина, която спокойно може да е на френска провансалска картичка. Бяхме сами, шумоленето на полето беше едва доловимо, слънцето залязваше, появиха се облаци, а небето лилавееше по някакъв странен магически начин. Завладяващият аромат се разстилаше така, че цялото ми тяло се усмихваше.

Лавандулови полета

Лавандулови полета

Лавандулови полета

Лавандулово момиче

Лавандулови полета

Върнахме се с освежени с по букетче лавандула за майките. А, с няколко стръкчета приготвих страхотен лавандулов сладолед.

Сладолед с лавандула и мед

Рецептата е същата като за босилековия сладолед – с истински и мързелив процес.

За истинския метод ви трябват:

5 жълтъка
150 гр пудра захар
125 мл мляко
375 мл готварска сметана
суха лавандула
1 с.л. мед

Сладолед с лавандула

Сладолед с лавандула

Рецепта:

Смесете жълтъците и захарта в малка тенджерка. Поставете я в по-голяма тенджера с вода – да стане водна баня. Разбърквайте постоянно за около 8-10 минути, докато стане гъста, бледа смес.

Махнете тенджерката от котлона и оставете сместа да се изстуди до стайна температура.

Разбийте с миксер сметаната в купа. Нека да сформира връхчета.

Добавете млякото към яйчената смес, разбъркайте докато се омесят добре.

Бавно прибавяйте и сметаната като не спирате да бъркате.

След това е ред на лавандулата и лъжицата мед. Разбъркайте добре.

Сипете крема в кутия, която плътно се затваря и я сложете във фризера за замразяване (за поне 8 часа), като може на няколко пъти да извадите кутията, да разбъркате лекичко и пак да я върнете в камерата.

Сервирайте със сладки. Апропо в блога има и рецепта за масленки с лавандула (ето тук). А, за свръхдоза, може да си направите и лавандулова лимонада (ето тук).

Сладолед с лавандула

Вторият – мързелив начин:

Купете яйчен/ванилов сладолед.

Разтопете го леко.

Смесете в него лавандула и мед, и го върнете в хладилника за по-кратко замразяване.

Не очаквайте да стане лилав сладолед, защото лавандулата никога няма да пуснат такъв наситен цвят, какъвто бихте намерили в боядисан купешки сладолед от джелатериите. Ароматът е достатъчно силен, че да ви пренесе за малко в подбалканския прованс.

Лавандулови полета

Лавандулови полета

Пп. Ако искате да видите лавандулата в цъфтеж точно преди да бъде прибрана реколтата, най-подходящото време е края на юни или първите дни на юли.