Супата на АфродитаЦвекло,
Две сърца в едно!

Няма да закачам българската естрада и да цитирам Стефка Берова, но тя някак си изплува с нейната песен за двете сърца, когато попаднах в интернет на определението, че и цвеклото е като две сърца в едно. Звучи меко казано безумно, но все пак си има обяснението. Като се замисля досега не съм разказвала нищо за цвеклото, а се оказва, че то е главен герой в много приказки – не от кулинарните, а от тези за любов. Дори и да не празнуваме Св. Валентин, наситеният й червен цвят трудно може да се избегне, затова се порових малко и разбрах, че освен всичките си положителни здравословни качества, цвеклото било символ на любовта.

Древната гръцка богиня на любовта Афродита, която била безумно красива и притежавала най-могъщите роматични сили, разчитала не на друго, за да разтопи всяко сърце, а на цвеклото. Консумирала го в огромни количества и дори си извоювала титлата Богиня на цвеклото. Тайната бързо се разпространила, като назеленчукът му приписвали какви ли не еротични и афродизиакални качества. И така, до ден днешен останало поверието, че ако мъж и жена отхапят от едно цвекло, те остават свързани и влюбени завинаги. Де да ставаше така! Но пробвайте, току виж проработило! А може и да изпратите картичка за Св. Валентин като тази вляво, направена за същия повод, но през 1900 година. Всъщност, коренът има цвета и формата на човешкото сърце, и може би просто това го превръща от обикновен зеленчук в символ на любовта.

Дори и да не носи вечна любов, със сигурност носи много здраве. И сега скучните детайли: съдържа голямо количество антиоксиданти, желязо, магнезий, и други; оказва благоприятно влияние върху кръвоностните съдове и сърцето, като намалява рисковете от инфаркт и инсулт; източник е на витамин В9, който тялото използва, за да ремонтира ДНК-то при нужда; съдържа бетацианин, който му дава червения цвят и спомага срещу образуването на някои ракови клетки. Освен това, намалява кръвното налягане и дава допълнително енергия. След проучване се оказва, че мъже консумирали всеки ден чаша сок от цвекло били по-енергични с около 16%.

Но, стига толкова приказки, време е за вкусната част, а тя е крем супа от цвекло, с печени домати и малко сиренце.

Продукти:

4 средни на големина корени на цвекло
500 гр. домати Θ
1 скилидка чесън, нарязана Θ
1 глава лук, нарязана
2 с.л. зехтин Θ
800 мл. зеленчуков бульон Θ
сол и пипер Θ
бяло сирене Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 190° С. Разрежете доматите на две и подредете половинките с отрязаната страна нагоре. Разпръснете върху тях нарязания чесън, поръсете ги със зехтин и ги сложете да се пекат 30 минути.
2. През това време, обелете и нарежете цвеклото.
3. Запържете лука в дълбока тенджера със зехтин за няколко минути. Добавете цвеклото и бульона. Когато заври, подправете със сол и пипер и го оставете да къкри около 15 минути.
4. Извадете доматите от фурната и махнете ципата. Намачкайте ги с вилица.
5. Махнете супата от котлона, добавете доматената каша и пасирайте всичко в блендер.
6. Сервирайте топла с малко натрошено бяло сирене и черно хлебче.