морски / тематични седмици

Седмица “Морски” – Ден 3: Пълнен калмар

Пълнен калмарТази рецепта се оказа доста забавна. 🙂 Понеже имах само две туби калмар, а пък плънката беше доста, реших все пак да ги натъпча хубавичко. Като резултат едното калмарче докато се печеше се пръсна :(….няма да ви разказвам каква батална сцена беше….

Продукти:

8 сушени домата Θ
3-4 туби от калмар
85 г галета
2 с.л. каперси Θ
2 с.л. пресни листенца магданоз, нарязани на ситно
1 белтък Θ
зехтин Θ
3 с.л. бяло вино Θ
сол и пипер Θ
лимон

Рецепта:

1. Нарежете на дребно едната туба от калмар – тя ще се ползва за плънката.
2. Ако сушените домати не са от буркан ги сложете малко в купа с гореща вода, за да омекнат и ги нарежете на ситно.
3. Загрейте фурната на 160° С.
4. Смесете в купа – домати, галета, каперси, магданоз, белтък и нарязания калмар. Подправете с малко сол и пипер. Внимавайте със солта, защото понякога сушените домати са доста солени и няма да има нужда от още сол. С тази плънка може да напълните 3 малки туби.
5. Напълнете с тази смес останалите туби и ги фиксирайте с дървена клечка.
6. Сложете ги в съд за печене. Поръсете ги със зехтин и сипете в съда бялото вино. Нека да се пекат 40 минути, като може да ги покриете с фолио. Сервирайте ги нарязани на колеца и с резен лимон.

2 Comments

  • roshavoto
    20/07/2011 at 18:22

    Тази седмица дотук разбива! Какво ли идва в четвъртък и петък не смея и да си помисля… горкото калмарче… и аз не му мисля доброто : ( … Първата снимка е леко тайнствена, втората предизвиква батални сцени в моя корем : ) и като цяло тежкарски колаж, ама в готиния смисъл!

  • Теди
    20/07/2011 at 19:06

    хехе, мерси. аз с ужас видях как се беше пръснало и реших да не го показвам 🙂 просто по-малко плънка, то е ясно….утре и в петък няма да има цяла риба 😉 всъщност цяла риба няма да има въобще тази седмица.

Leave a Reply