месни / тестени

Пай с пиле и череши

Пай с пиле и черешиЗнам, че пиле и череши звучи прекалено странно и има риск, ако е в менюто просто да го подминеш, но всъщност е невероятно вкусно и е една от любимите ми рецепти. Попадна ми още докато живеех в Холандия, когато една от съквартирантките ми Емили го приготви, по рецепта на нейна приятелка. Облизахме си пръстите! Тогава я помолих да ми запише всичко в книжката с рецепти в графа “птици”. 🙂

Ето, написаното от Емили:

А, пък аз, ей сега, ще й пиша мейл, за да види как неочаквано е станала гост в блога.

Продукти:

зехтин Θ
1 голяма глава лук, нарязана Θ
2 скилидки чесън, счукани Θ
къри Θ
1 кг пилешко филе, нарязано на малки парченца Θ
1 буркан от 680 мл череши, обезкостени и отцедени
2 ч.л. самбал (или ако обичате по-люто, може и 3 ч.л.)
2 ч.л. джинджифил (от този, който е маринован в буркан и е на парченца)
200 мл заквасена сметана (от малките кофички) Θ
1 пакет с 2 листа бутер тесто
пармезан Θ

Рецепта:

1. Размразете бутер тестото и загрейте фурната на 200° С.
2. Запържете зехтина с пилето в дълбок тиган, докато пилето се посготви. Добавете лука, чесъна и кърито, и пак бъркайте. Количеството къри е на око. Спомням си как питах Емили колко къри да сложа и тя каза, че нямало значение, защото с кърито не можело да сбъркаш! 🙂 Е, реших да не прекалявам, общо взето някъде 3-4 ч.л. сложих. Разбърквайте няколко минути.
3. След това, добавете джинджифила, самбала и черешите. Бъркайте всичко с дървена лъжица още няколко минути. Пилето трябва да е сготвено.
4. Пригответе си съд за печене и разстелете едната кора бутер тесто отдолу, така че леко да излиза извън тавата. Сипете цялата пилешка плънка вътре и покрийте с другата кора тесто. Завийте краищата, така че да се припокрият добре всички страни.
5. Печете 30 минути и точно преди да го извадите го поръсете с малко Пармезан. Изчакайте за момент преди да го разрежете, но все пак го хапвайте топло.

7 Comments

  • Alia
    26/10/2011 at 21:46

    О, това звучи прелъстително! Много харесвам немския вариант за панирано пилешко със сос от череши, но тази рецепта направо ми взе ума и разпали вкуса на любопитството 🙂 . Благодаря!

  • Теди
    26/10/2011 at 21:58

    радвам се! 🙂 рецептата наистина е страхотна, просто се получава един уникален вкус без да усещаш отделните елементи. черешите не се усещат, но знаеш че са там и са допринесли за вкуса. много ми е любима 🙂

  • Alia
    26/10/2011 at 22:28

    Даа, направо си ги представих черешите как се смесват с всичко и наистина с кърите няма как да се сбърка 🙂 . А дали бих могла да го направя с обикновено тесто, не обичам много вкуса на бутер-тестото?

  • Теди
    27/10/2011 at 08:39

    Ами може, не знам, аз не съм я пробвала с друго тесто, но предполагам, че ще стане супер също. Така или иначе повечето пайове се правят с нормално тесто и се запечатват по същия начин. Трябва да се пробва 🙂 Като го направиш ще ми споделиш 🙂

  • Pepa Kamenova
    27/10/2011 at 12:57

    Страхотна рецепта. Мислех, че отдавна си я публикувала. Дано хората да я харесат.

  • Теди
    27/10/2011 at 13:42

    който я е пробвал веднага я е харесал 🙂 важното е да се престрашиш за пиле и череши 🙂

  • Alia
    27/10/2011 at 21:47

    Благодаря, ще пробвам и по двата начина и ще докладвам! 🙂

Leave a Reply