десерти / коледа / сладки

Коледна украса

Коледна украсаМиналата година украсих елхата с домашно изсушени плодове и всякакви орехчета, канелени пръчици, чушчици и тн. Стана страшно ароматна! Не съм се отказала и тази година елхата да ухае на плодове, но за да не се повтарям, я нагиздих с домашни сладки. Всичките се получиха много шарени, но възникна проблемът с охраната им – надявам се да не изчезнат безследно от дървото. Ето, как стават:

Продукти:

250 г масло, омекнало Θ
250 г пудра захар Θ
2 яйца Θ
1 ампула ванилов екстракт
500 г брашно Θ
1 ч.л. бакпулвер Θ

За оцветяването – най-добре е готов фондан (продава се в готови цветове, или бял, който можете сами да си оцветите със сладкарска боя)

 

Рецепта:
1. Разбийте заедно маслото и захарта – най-добре с миксер, докато се получи гладка смес. Добавете също яйцата и ванилията.
2. Прибавете брашното и бакпулвера и започнете да бъркате, и да месите. Ако е много лепкаво тестото, добавете още брашно.
3. Загрейте фурната на 170°С и пригответе голяма тава, покрита с готварска хартия.
4. Разстелете готовото тесто върху набрашнена повърхност и го разточете с дебелина от ½ см. Нарежете формичките, които сте си приготвили и ги подредете в тавата, като оставите разстояние между тях.
5. Печете 12-15 минути и ги оставете да изстинат преди да ги украсявате.
6. Разточете тънко фондана на поръсена с пудра захар повърхност. Нарежете от него същите формички, които ползвахте за сладките и сложете изрязаното върху съответната сладка. Останала украса е въпрос на въображение. Когато всичко се е стегнало, може с тънка игла и конец  да ги пробиете, за да им направите панделка и да ги закачите на елхата. Честито, ако въобще ги опазите да стигнат до дървото!

 

5 Comments

  • Vlora Murtezai
    16/12/2011 at 11:20

    they were so tasty :-))))

  • Моника
    16/12/2011 at 13:32

    Страхотни са идеите ти, Теди! И самите сладки са много симпатични, а съм сигурна и мнооого вкусни :-). Но аз ако направя така поемам риска да си седя с “гола” елха 🙂

  • Теди
    16/12/2011 at 19:14

    благодаря ти 🙂 в такъв случай направи двойна доза 🙂 да има и за теб и за елхата!

  • raya
    18/12/2011 at 14:48

    Ох Ох Ох …сега ще бъде изпорбвано :))))

  • Теди
    20/12/2011 at 11:09

    Рая, ще има и коледни мъфини, готви се 🙂

Leave a Reply