вегетариански / Великден / кексове и торти / на баба / тестени

Седмица “Великден” – Ден 4: Бабин козунак

Бабин козунакДосега вкъщи не сме имали Великден без бабин козунак. Даже имам чувстово, че когато свърши борбата с яйцата и всеки почне да ги яде, нищо друго не им отива освен парченце козунак. Все едно не можеш без козунак да ги хапнеш дори. И чубрица, и хляб, нищо не помага…. Затова реших да ви споделя бабината рецепта за козунак с мармалад от сливи (с друг мармалад не било така добре, каза баба). Пък и тя отдавна не се е включвала в блога.

И така, тази година пак ще имаме козунаци, или само един, защото баба се е заканила да замеси един килограм, но тя и други години се е заричала, пък видиш ли, опекли се били 4-5 козунака накрая. 🙂

Продукти:

1 кг брашно Θ
5 яйца Θ
300 г захар Θ
250 мл мляко Θ
125 мл олио Θ
125 г масло, разтопено Θ
2/3 кубче прясна мая
коричките на 1 лимон Θ
есенция ром и ванилия, по половин ампула от двата вида

За плънката:

мармалад от сливи Θ
портокалови корички Θ
орехи Θ

Рецепта:

1. Маята се разбърква с много малко вода, просто да не е на кубче.
2. Смесват се продуктите за тестото и се месят, докато стане хубаво тесто. Оставя се покрито да втасва.
3. Плънката се приготва като се смесят мармалада, портокаловите корички и орехите. Количеството корички е на око, както ви е вкусно.
4. Втасалото тесто се разтиля, като една дебела кора, и се намазва цялото с плънката. После се завива като руло и се оставя покрито да втасва повторно.
5. Фурната се загрява на 150°С. Рулото се слага в намазнена тавичка и се намазва отгоре с един жълтък (може да се поръси с щипка настърган кокос и малко захар). Пече се на този бавен огън и се наблюдава. Проверява се с клечка за зъби.

2 Comments

  • roshavoto
    12/04/2012 at 12:01

    Еййй, тъкмо поръчах на мама да ми открадне рецептата от баба за козуначено руло с мармалад от сливи и орехи : ))) Преди да ми бъде продиктувана днес или утре сутрин по Skype : ), може да направя и бабиния ти козунак… със сигурност няма да сбъркам : )
    Кеф! : )

  • Теди
    12/04/2012 at 12:20

    хехе, радвам се, че изпълнявам желания преждевременно 🙂

Leave a Reply