десерти

Сладкишът с боровинки на мама

Сладкишът с боровинки на мамаЕдин от любимите ми есенни сладкиши включва някак си неизбежно бисквити и ябълки. Не знам, сигурно така съм им свикнала от малка. Баба доста често го прави. Наскоро мама пък приготви неин вариант и се оказа, че и това ново поколение „ябълки с бисквитена основа“ също е страшно вкусно. Само че ще изчакам да дойде ябълковият сезон и тогава ще ви разкрия рецептата. Засега ще ви я представя леко улеснена и експериментално приготвена със сезонните боровинки. Всичко отнема около час – 50 минути за готвенето и 10 за консумация. 🙂

Първо пригответе средноголяма тава за кекс, в която разтопете около 50 г масло. Подредете плътно отгоре ред бисквити. “Тип чаени, но да са по-меки.“ – казва мама. После ги покрийте плътно с един пръст боровинки, така че да има навсякъде, като килим.

Разбийте с миксер 3 яйца, ¾ ч.ч. захар и ¾ ч.ч. брашно. Сместа не бива да е много течна, но не и много гъста. Може да капнете малко ванилова есенция или каквато друга ви харесва в комбинация с боровинките.

С готовата смес залейте боровинките и печете 40-45 минути при предварително загрята фурна на 180° С. Когато добие златист цвят, сладкишът е готов. След като го извадите от фурната, може да го завиете с кърпа да поседи малко, за да омекне коричката. Сервирайте с топка сладолед или пък поръсете с пудра захар.

2 Comments

  • малки неща
    29/07/2012 at 22:26

    Много интересна идея да се използват боровинки в любимата и на мен рецепта за ябълков сладкиш. И моята рецепта ми е наследство от майка ми. Поздрави и ми е много приятно да следя блога ти, макар да не мога да пиша често.

  • Теди
    30/07/2012 at 15:24

    Благодаря ти! Когато дойде сезонът на ябълките ще покажа и бабината рецепта за подобен сладкиш, която също е превъзходна. Радвам се, че наминаваш 🙂 На мен темата с готвенето с цветя ми е доста интересна и се надявам да я развиваш още. Не съм правила нищо с цветя още, макар че имам една рецепта за супа с пролетни цветя и мислех скоро да я приготвя 🙂

Leave a Reply