десерти / кексове и торти / на баба

Тортата с ябълки на баба

Тортата с ябълки на бабаОсвен фахитите имах и други кулинарни изненади покрай рождения ден. Баба ми приготви една любима ябълкова торта, която с години не е правила, но наскоро изрови рецептата, че и си купи специална тава за случая.

Тортата се приготвя така:

1. Няколко ябълки се нарязват на малки кубчета. Ако са кисели, може да се подсладят с 1-2 с.л. захар.
2. На дъното на малка тава (с размера на тортата) се разтопяват 2 с.л. масло.
3. Ябълките се слагат в тавата, така че да я покрият добре, около 2 см да бъде килимът.
4. Пекат се на слаба фурна (баба дори ги слага на котлона), докато омекнат. Оставят се да изстинат.
5. През това време се приготвя тестото от 4 яйца, ½ ч.ч. захар и 1 ч.ч. брашно – смес като за кекс. Разбива се с миксер и се добавя 1 пакетче бакпулвер, както и аромати по желание – ванилия, ром и тн.
6. Изстиналите ябълки се заливат с това тесто и се слагат да се пекат на средна фурна (като за кекс, 180° С). Тестото се проверява с клечка, и когато е готово, добило е златист цвят, се изважда и оставя да изстине.

7. После се обръща върху чинията за сервиране, така че ябълките да останат отгоре. Важно е непосредствено преди обръщането да се сиропира с 4-5 с.л. прясно изцеден портокалов сок. Ако няма портокали, може да се направи сироп или да се сложи есенция.
8. Обърнатата торта се намазва със заквасена сметана, която задължително трябва да е студена и да се подслади на вкус с малко пудра захар. Накрая тортата се поръсва с кокосови стърготини.

Толкова е лек и вкусен този бабин сладкиш, че не си разбрал кога си го изял. Аз нали все гледам да „подравнявам“ отрязаната торта, докато съвсем нищо не остане. Другата седмица ще ви покажа какво имаше на партито за двойния рожден ден – този на Ники и моят. Май стана ясно, че цялата минала седмица само сме яли… 🙂

2 Comments

  • Ани
    09/02/2014 at 08:21

    Страхотна тортичка, лесна и бърза за приготвяне, вкусна, здравословна и много красива!

  • Теди
    09/02/2014 at 18:12

    Мерси 🙂 Вкъщи я правим сигурно по два пъти на месец 🙂

Leave a Reply