вегетариански / предястия

Пълнени цигулки с ориз и козе сирене

Пълнени цигулки с ориз и козе сиренеВзех тази „цигулка“ от пазара без да имам конкретна идея какво ще я правя, просто ми се стори есенна, красива и много оранжева. Първо мислех в супа да се превърне, но после реших, че ще стане прекрасна вечеря за двама, ако я напълня с нещо вкусно. Попаднах на какви ли не плънки – със скариди, с киноа, с кайма, какво ли не. Избрах една рецепта с ориз, сушени домати и козе сирене. И, разбира се, салвия. Къде без салвия? Нищо не отива на тиквата, така както салвията, в което съм се убедила неведнъж. Докато се вареше оризът се обади майка ми, че се прибирали от пътуване и се чудели дали не съм сготвила нещо, защото нямали нищо в хладилника. Казах им, че ще им занеса по половин цигулка и това е! Реално не успях да опитам пълнената тиква, но те казаха, че била превъзходна. Смеят ли друго да кажат… Ако не друго, поне моята кухня ухаеше на мека есен.

Продукти:

1 цигулка, разрязана на две по дължина и изчистена от семките
зехтин Θ
½ глава лук, нарязана на дребно Θ
2 скилидки чесън, накълцани Θ
½ ч.ч. ориз Θ
½ кубче зеленчуков бульон Θ
4-5 сушени домата в зехтин, нарязани на дребно Θ
50 г меко козе сирене, нарязано на дребно Θ
няколко листенца салвия, накълцани Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 190° С. Намажете тиквата отвътре с малко зехтин и сложете да се пече за около 30 минути, докато омекне. После с нож и лъжица остържете вътрешността, без да разрязвате или разваляте самата цигулка. Запазете меката част настрана.
2. Сварете ориза, като добавите към водата кубчето зеленчуков бульон.
3. Загрейте в малко зехтин лука и чесъна за няколко минути. После добавете ориза, сушените домати, мекото на тиквата и салвията. Разбъркайте всичко добре за 4-5 минути.
4. Добавете към оризовата смес козето сирене и напълнете с всичко цигулките. Сложете ги да се пекат за 15 минути, докато сиренето се разтопи. Хапвайте ги топли.

Миналата година посветих цяла седмица на тиквата (обожавам я!), повече рецепти тук, но като се замисля сега, бих направила още една тематична седмица в блога, този път само с пълнени цигулки. 🙂

1 Comment

  • Pepa Kamenova
    19/09/2012 at 13:00

    Цигулките бяха страхотни! /Не защото така трябва да кажа и не защото сме гладували до появата им/. Аз съм голям фен на тиквата изобщо. Обичам я сладка, солена, на супа…

Leave a Reply