вегетариански / предястия / сандвичи и закуски / тестени

Тарта с тиквички и рикота

Тарта с тиквички и рикотаМиналата седмица нямаше рецепта в блога, защото се впуснахме в страхотно приключение, в стил „Фред и Уилма“ в Кападокия. Мислех, че докато съм там ще мога да споделя нещо, но толкова се изгубих във всички прекрасни места и занимания, че всичко остана на заден план. Ще ви разкажа тази анадолска приказка по-подробно през седмицата с турски ястия, която подготвям. Докато бяхме в Кападокия, Ники ми подари готварски курс за турска кухня, който беше страхотен начин да се внедря с местните и да се почуствам, дори и за кратко, сякаш там живея. Курсът нямаше нищо общо с традиционните такива, защото беше в къщата на жена, на име Фатма, чиято кухня все още е в пригодена за това пещера, и макар да имаше всички съвременни уреди, аз чувствах, че сме в друго време. Нито за миг не си помислих, че всъщност съм на курс, по-скоро имах усещането, че с Фатма сме приятелки и тя просто споделя кое как се приготвя в нейната къща.

За днес имам нещо бързо, вегетарианско и много вкусно – тарта с тиквички и рикота.

Продукти:

1 лист бутертесто
зехтин Θ
2 тиквички, нарязани на тънки колелца Θ
¾ кофичка рикота, из нашите магазини има общо взето един вид кофичка от 250 г рикота
1 яйце Θ
щипка индийско орехче Θ
1 с.л. настърган пармезан Θ
1 скилидка чесън, счукана Θ
малко стрит сух босилек Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 200° С и пригответе тава покрита с готварска хартия. Върху нея поставете листа бутер тесто и с нож маркирайте рамка от 1 см. Внимавайте да не отрежете тестото до долу.
2. Смесете рикотата, яйцето, пармезана, чесъна, босилека и индийското орехче в купа. Намажете с тази смес тестото в рамката. Разстелете я равномерно.
3. В тиган загрейте малко зехтин и леко запържете колелцата от тиквичките. После ги подредете отгоре върху рикотената смес.
4. Печете 25-30 минути, докато тестото добие златист цвят и се надигне. Сервирайте тартата топла.

1 Comment

  • roshavoto
    30/10/2012 at 15:26

    Уау! За рецептата, и за приключението! За тази среща с Фатма няма как да не ти завидя : )
    Обожавам комбинацията тиквички-рикота, последно беше тарт с истинско маслено тесто, наредена накъсана моцарела върху блата, преди сместа, която беше почти същата, само дето с лимонови корички като добавка : ) и аз дето попринцип си обичам местните манджи, бих казала, че тази наистина превъзхожда Много такива! : ) на пръв поглед, обикновена, но всъщност опасна : )
    P.S.: това че се сервира само топла го потвърждавам и наистина Трябва : ))) да се спазва ако човек иска да умре от кеф!

Leave a Reply