десерти

Десертен крем с кестени

Десертно кремче с кестениЗаради последната публикация сигурно си мислите, че само баници ядем вкъщи, което не е така, просто бабината баница има много специално място дори и в делниците. Затова днес ще споделя един експресен десерт с кестени – сладък и лек по френски.

Преди две седмици бяхме в Париж с Йони – аз на курс от работата с тема „върховенството на закона“ и на вечерно учене за изпит, тя – на уж свободна програма и писане на предложение за финансиране на нов проект. С други думи, отидохме да си вършим обикновените неща, но в Париж. Оказа се невероятно продуктивно. Просто си вдъхновен и не се дразниш на прозаичните неща, на задълженията си, на всички глупости, които по принцип вършиш с не чак такова очарование. А да не говорим за отличните ни резултати. Устен тегав изпит по международно частно право (мечепе, така нареченото) взет с 5, ден след връщането ни – безценно! Да се похваля, все пак. То и без това шестица се пише само на преподавателката.Дозата заряд беше двойна в случая – самият Париж и френската храна. Нямаше вечер, в която да не сме си тръгвали от ресторант щастливи и усмихнати, и постоянно си повтаряхме колко важно е с какво храниш тялото си и колко хубаво би било да ги имаше всички тези местенца в София. Две бяха по-специалните – тайландски ресторант Thaisil в сигурно най-малката възможна уличка – скрит, неоткриваем, с 5 маси и стриктна резервация, и френски ресторант с изцяло био меню, с една голяма маса, на която сядат всички, с невероятна храна и десерти. В първия ни заведе нашата местна приятелка Йоана (мерси боку, Йоанче, за избора и веселото прекарване!), втория (Le pain quotidien) го открихме сами в момент на тотално изгладняване и връхлитане в едно място, което ни грабна със семплост, аромат, мека светлина и високи тавани. Знам, че сигурно почти всички хиляди ресторанти в Париж са за препоръчване, но ако имате ходене натам, пробвайте тези двата и ще останете щастливи.

Чакайте, има и трета доза заряд – печените кестени. В обедната почивка на курса изяждах сигурно по половин килограм и знаех, че аз от там няма да си тръгна без бурканче пюре от кестени. Ето какво се получи с него:

Продукти (за двама):

200 г заквасена сметана (една от малките кофички) Θ
6 малки целувки, натрошени
100 г пюре от кестени (има на Bonne Mamam по магазините или някое друго)
мъничко настърган шоколад Θ

Рецепта:

1. Разбийте с лъжица сметаната, захарта, целувките и половината от кестеновото пюре.
2. Останалото пюре разпределете по дъното на чашите за сервиране. Отгоре сложете от сметановата смес и поръсете с настъргания шоколад.

Рецептата е адаптирана от “200 Easy Suppers” от Jo McAuley.

No Comments

    Leave a Reply