вегетариански / Турция

Седмица “А ла турка” – Ден 3: Вегетариански сарми

Лозови сърмичкиДа завиваш лозови сарми, докато заприличат на тънки еднакви пури, е висш пилотаж. Разбира се, първият ми опит приключи с избухнали листа, изгубени в ориза, и осъзнах, че повече плънка далеч не ключът към вкусните сарми. Това ми напомня за случая с пълнения заек на мама, в който съдържанието на ориза не беше съвсем съобразено с пределите на заека, и горкият се беше разфасовал сам, бавно, на средна фурна. Тъжна работа… така беше и със сармите. Сега обаче ми се получиха, след като Фатма на всяка отбелязваше как все още и все още оризът е много. Към 80-тата вече заприличаха на стройни пури. Говорихме си и откъде идват. Не сме спорили, не беше и нужно, защото всички бяха на мнението, че са останали от Османската империя и са просто балканска кухня.

Различното от сармите, които ние си правим, е че в тази рецепта плънката се прави от равно количество ориз и булгур. Булгурът също се надува, така че трябва да сме внимателни и с него. Разбира се, заникъде ще сме без лютата доматена паста, за която ви разказах вчера. Като се замисля, с един буркан от нея могат да се направят всички рецепти от турската седмица. Понеже сармите са без месо могат да се впишат идеално и в менюто за Бъдни вечер.

Необходими продукти:

1 буркан/пакет лозови листа
зехтин Θ
1 глава лук, нарязан на ситно Θ
1 ч.ч. ориз Θ
1 ч.ч. булгур Θ
1 с.л. доматена паста Θ
суха мента, риган и червен пипер Θ
половин кубче зеленчуков бульон Θ

Рецепта:

1. Докато приготвяте плънката, накиснете лозовите листа, за да омекнат.
2. Запържете лука в зехтина преди да добавите ориза и булгура. Разбъркайте всичко заедно с доматената паста и подправките. Може да прибавите малко вода, в която сте разтворили бульона. Разбъркайте наново и оставете да се готви за няколко минути.
3. Увийте малко плънка в сармите, като я сложите по средата, завиете първо от двете страни и навиете на ролка. Трябва да е стегнато, за да не се развият докато ги варите после. Ако ви остане повече плънка, добавете към нея малко домати и вода и я досгответе в тигана. Става чудна яхния.
4. Подредете сармите в тенджера (Фатма ги готви в тази под налягане). Направете една смес от чаша вода с малко доматена паста и зехтин. Залейте с нея сармите и ги покрийте с чиния вътре в тенджерата, за да не мърдат. Варете ги 15-20 минути. Когато са готови ги сервирайте с малко кисело мляко.

На турски тези сарми се казват Yaprak Sarmasi.

No Comments

    Leave a Reply