десерти / Турция

Седмица “А ла турка” – Ден 5: Десерт с петмез

Десерт с пекмезЗавършвам седмицата на Фатма и нейните рецепти с десерт. Малко странен, приличащ на каша, но пък вкусен и толкова калоричен, че се разрешава веднъж в годината. Става за около 5 минути, в които наистина не трябва да се отделяте от печката и да бъркате докато ви отмалее ръката.

Фатма го направи с петмез от грозде, какъвто аз не успях да намеря в София. Ако някой знае къде има, ще съм благодарна да сподели. Но пък петмез от фурми има колкото искате из арабските магазини на Женския пазар.

Необходими продукти за около 6 малки чинии:

1 ч.ч. олио
1 ½ ч.ч. брашно Θ
1 ч.ч. мляко Θ
1 ч.ч. петмез
1 яйце Θ

Рецепта:

1. Разбъркайте с вилица млякото, петмеза и яйцето в купа. Трябва да стане еднородна кафява смес.
2. Загрейте олиото в тиган и сипете брашното. Бъркайте като луди, за да не се слепне брашното, а да добие добра консистенция, като за палачинки. След като се разбъркали добре (около 1-2 минути), добавете останалата петмезена каша. Продължавайте да бъркате. Ще започне да се сгъстява и да става лепкаво. Въпреки това, започнете по-леко да го бъркате и изключете котлона. Не бива да загаря.
3. Докато е още топло, го разпределете в чинии, като трябва много хубаво да го натиснете и да приеме формата на съда. Украсете с орех и сервирайте с чай.

Това беше из рецептите на Фатма, друг път ще ви разкажа и за любимия ми арабски десерт – кюнефето! Но той е толкова специален, че ще трябва да му отделя цяла една седмица. 🙂

Ако все пак попаднете в Гьореме, препоръчвам хотела ни Vezir Cave Suites, където ще срещнете Тейс и тя ще ви направи прекарването няколко идеи по-добро, просто е изключително отзивчива и мила, кафе Шафак на Фатма както и готварския й курс, полет с балон с фирма Butterfly Balloons, разходки из винарните на Urgup, откритият музей и скалните образувания в района на Гьореме, церемонията на въртящите се дервиши в караван-сарая до Avanos, подземните градове на Кападокия и много други малки места и вкуснотии, които сами ще откриете. Мястото наистина е приказно и ще се изненадате колко емоции и преживявания може да изпитате само за няколко дни. Хубав уикенд от мен и Уилма, и обещавам вече рецепти за Коледа от понеделник!

No Comments

    Leave a Reply