вегетариански

Тиквена яхния

Тиквена яхнияТази рецепта се появи след като харесах тиквата в магазина (абсолютно по красота я избрах, колкото и безумно да звучи!), взех я без идея какво ще я правя и ме почака около месец, докато накрая й измислих приложение. Освен заради външния вид, я купих и защото знаех, че сигурно ще е последната за сезона. Последната в моята кухня, иначе навън изконсумирах литри тиквена супа, килограми салати с печена тиква и семки, ходих на гости, когато знаех, че ще има тиквен крем и тн. Колкото обичам тикви, толкова ми е мъчително да ги режа. Адски трудоемко, с напъване, със загуба на търпение още преди първия разрез, въобще…ако има как друг да ми я нареже, най-добре ще е. Затова и рядко се появяват такива рецепти в блога, но като намисля нещо тиквено предпочитам наистина да е превъзходно. Тази яхния се получи точно такава. Не се придържах особено към рецептата, съкратих я и стана по-бързо, по-лесно и доста ароматно ястие.

Ще нахраните 4 човека с яхнията със следните продукти:

1 малка тиква, обелена, изчистена и нарязана на кубчета Θ
2 узрели домата, обелени и изчистени от семките, нарязани на дребно Θ
средно голямо кубче масло Θ
1 скилидка чесън, нарязана на дребно Θ
2 стръкчета целина, нарязани на дребно Θ
1 с.л. лимонов сок Θ
1 малка ряпа, обелена и нарязана на кубчета
1 тиквичка, нарязана на кубчета Θ
няколко стръкчета праз, нарязани на колелца
2 с.л. мащерка Θ
2 с.л. брашно Θ
1 ч.ч. зеленчуков бульон Θ
сол, черен пипер и кайен пипер на вкус Θ

Рецепта:

1. Сварете тиквата. Отцедете я и я пасирайте леко, тоест не цялата. Нека да стане смес от хем крем, хем цели кубчета тиква.
2. Залейте в чиния целината с лимоновия сок. Нека да постои така за кратко.
3. Загрейте в дълбок съд (може и уок тиган) маслото, чесъна и праза. Разбърквайте. Добавете брашното, бульона и тиквата. Продължавайте да бъркате.
4. Отцедете целината от лимона и я добавете заедно с ряпата, тиквичката и доматите към всичко. Подправете с мащерката, солта и пиперите. Разбъркайте добре и оставете да къкри за 20 минути. Нека да омекнат добре зеленчуците, без да станат на каша обаче. Сервирайте яхнията топла в предварително загрети купи.

Хубав уикенд! 🙂

No Comments

    Leave a Reply