вегетариански / десерти

Печени праскови с мед и кардамон

Печени праскови с мед и кардамонПреди седмица бях на предродилно парти-изненада за моя колежка. Сестра й го беше организирала така, че всички да сме там преди тя да дойде. Тя пък беше излъгана под претекст, че трябва да гледа племенниците. Действието се развива в Прищина, а участниците-чужденци сме само аз и шефката ми от Чехия.

Подготовката беше впечатляваща или поне на мен така ми се стори, защото това е първото ми такова парти. Гостите се посрещат със събуване на обувките още извън входната врата – нещо изключително типично за района и да кажем непонятно само за мен. Свиква се, макар навън да е 35 градуса, а 10 жени трябва да щъкат по спарени пръсти.

Пристъпваме към оглеждане на какво е подготвено. Има детски чаши със Спайдърмен и вита сламка за безалкохолното – оляхме се като деца, „торта“ от памперси, „мъфини“ от детски чорапи, традиционната флия (нещо като много слепнали палачинки, печени на жар), два вида бюрек – месо и спанак, айвар (пикантна лютеница, доста вкусна), сирене, нещо като баница с кисело мляко и чесън, и истинска торта под формата на огрооомен бременен корем (поне близнаци!) с още по-внушителни гърди, подходящи по-скоро за омазване по лицето на ерген някъде към 4 часа сутринта след мощно пиянство.

Масивно беше, като за 50 човека поне.

Да уточня за памперс-тортата: това е три-етажен сладкиш с навити и вързани с панделка памперси. Нови! Има едно НО, и то е, че те хубаво са нови, но трябва да бъдат намазани с различни видове шоколад и поднесени на гостите за дегустация. Идеята е да познаеш какъв е шоколадът като си го близваш директно от памперса. Тук вече шефката и аз бяхме с широко отворени очи, макар да искахме да са плътно затворени. Било тест дали си готова за майка. Шефката с двама големи сина е очевидно готова, аз от своя страна казвам най-откровено, че на една майка буквално (преносно е друга тема) не трябва да и се налага никога никога никога да яде екскременти. Дори не си подбрах думите. Продължихме с усмивка.

Флията, айварът и местните бюреци са наистина много вкусни. Тортата не я дочакахме, пък и аз не бях много настроена да ям цици с шефката, и то в работен ден. Накрая ни подариха брандирани бурканчета с мед и минерални води, на които пишеше Бебе Блакай Октомври 2013.

Разказвам ви го, защото всъщност беше симпатично, странно, различно и нещо, което оценявам като забавна случка с лек културен шок особено в контекста на това, че след почти 5 години в Косово си заминавам. Даже бих казала, че донякъде ми се иска да бях останала още, за да видя новороденото бебе Блакай, все пак с тази колежка сме делили една стая от самото начало, но така се стекоха обстоятелствата, че явно ще го видя в друг момент.

Никога не съм се замисляла какво бих приготвила за такова парти, хем невинно да е, хем за възрастни. Без да звучи все едно гоня някаква изтънченост на фона на киселото мляко с чесън, но ето например един ароматен летен десерт, които прави и най-твърдите праскови топящи се и още по-вкусни.

Трябват ви:

3-4 праскови или нектарини, разполовени, с извадена костилка
2-3 ч.л. мед
1 ч.л. кардамон
малко масло

За соса:

няколко лъжици кисело мляко
½ ампула ванилов екстракт
малини
прясна мента

Рецепта:

1. Смесете меда, кардамона и маслото в малък тиган. Нека да се разтопят и да се получи еднородна смес. Сложете с отрязаната страна прасковите в тигана, нека да се покрият добре с медената смес и леко да се запържат за минута.
2. После така омазани ги запечете на грил във фурната за няколко минути.
3. През това време, разбийте киселото мляко, за да стане гладко, добавете му и ванилията.
4. Сервирайте прасковите полети с малко от соса, поръсени с малини и мента, и с бабин сок от малини (рецептата ще я споделя съвсем скоро 🙂 ).

На тази рецепта намерих какви ли не варианти, в Cooking Light имаше един, който ползва кисело мляко от кашу и подходяща за веган диета мазнина. Ако нямате специален хранителен режим и с обикновено кисело мляко и масло се получи изключително вкусно.

No Comments

    Leave a Reply