вегетариански / на баба

Яхния със зелен боб

Яхния от зелен бобСигурно сте попадали на фотоизложбата на италианския фотограф Габриеле Галимберти, който след като заснема любимите равиоли на баба си, тръгва на приключение, търсейки други възрастни жени и техните любими манджи, за да открие свидната кулинарна магия, на чиято други внуци се радват.

Прекрасните снимки на жените и ястията може да видите тук.

Ако Габриеле беше снимал моята баба и питал мен, коя е тя най-вкусната бабина манджа, щеше сериозно да ме затрудни. Не заради липсата на такава, а заради невъзможността да избера една от всичките. Да, всичките! И все любими. Съвсем естествено щях просто да го накарам да направи изложбата само за моята баба и да не се чуди повече.

И както обещах, ето я рецептата за яхнията на баба със зелен боб (от нейната градина, разбира се):

“Слагаш мазнина според твоите разбирания.”, диктува баба. Тоест според моето семпло готварско самосъзнание мазнината е оскъдна, има я, но не плуваме в нея. Така, значи – мазнина на дъното на тенджерата (под налягане). Аз ще се пробвам с нормален съд, баба действа с унгарската тенджера под налягане, която ако беше автомобил или компютър, отдавна да е надхвърлила километража и циклите на батерията, така че да се картотекира музейно. Все пак майка ми е била дете като семейството се сдобива с нея. Е, мама много младее де, да не си помислите нещо, но техниката си е на години. Както и да е, имам параноя, че този вид тенджери гърмят, правят дупка в тавана, мазилката пада и не ми се мисли. Разбира те, че не притежавам такава. Та, оскъдна мазнина в простата ми тенджера! Запържваме в нея 2-3 скилидки чесън. “Да добие аромат.”, добавя баба. После 1 глава лук (нарязан на ситно), 1 чушка (също нарязана на дребно) и 1 морков (изчистен и нарязан на кубчета). Разбърквате ги леко да се запържат и добавяте ½ кг зелен боб, който обаче предварително сте бланширали леко. Прибавят се и 3 нарязани домата, че и малко вода. Баба работи само на око разбира се, трудно е да се изкопчат точни мерки. Затова е и толкова вкусно. В крайна сметка или имаш, или не нюх за вкус. Баба съветва по-гъста да е яхнията, ако се получи много водно (все пак разни там домати и други пускат вода) може да се добави ½ с.л. брашно. А, и да не забравим многото магданоз, сигурно една връзка ще отиде. Всичко къкри на среден огън и се проверява (проверява! не изяжда!) периодично дали е уврял боба.

И сега докато текат надписите си пригответе списък с:

½ кг зелен боб
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 чушка
1 морков
3 домата
много магданоз
олио/зехтин

Сервирате го топъл и може би с малко кисело мляко по желание. Това е от мен за днес, задава се десерт с праскови. 🙂

No Comments

    Leave a Reply