месни

Мариновано агнешко на барбекю

aприл, 2022 година


В сезона на агнешкото, споделям една много бърза рецепта за мариновани агнешки котлети/ребра на барбекю, които приготвихме миналата година за Великден. Периодът при нас е такъв, че нямаме сили за манджи, които изискват часове подготовка и готвене, и подбираме такива, които са бързи и все пак вкусни.

Рецептата се свежда реално до комбинацията от билки и подправки за маринатата. Първо подправете месото със сол и черен пипер. Агнешкото обича много билките, но особено добре се съчетава с розмарин, мента, риган и мащерка – съвсем типични за средиземноморските рецепти. Смесете билките с чесън (2 скилидки), зехтин и сол, и натрийте маринатата в месото. Обикновено вкъщи опаковаме месото в zip-lock торбичка или пък с фолио, за да „плува“ по-добре в маринатата. Оставете да престои поне половин час.


Какви да са котлетите? Не сме експерти и се доверяваме на любимия ни месар. Наясно сме дотолкова, та да знаем, че идват от различни части на животното. В случая избрахме едно по-голямо парче ребра и подрязани по френски котлети (с открита кост), горе-долу в един размер и дебелина. Откритата кост ги прави и по-лесни за ядене от децата.

Може да се приготвят и на тиган (средно силен огън, по 3-5 минути на страна), но ние ги приготвихме на барбекюто (3-4 минути на страна, със затворен капак). Целта е да са крехки и сочни, по нашия вкус също и medium rare. Избрахме да ги сервираме просто със салата микс от различни домати и Бурата, но разбира се, може всякак, най-вече с класическата пролетна зелена салата.