морски / предястия

Чипс от пъстърва

август, 2022 година
село Бойковец

Понеже на село основно се храним много изискано, разбира се, или както една приятелка казва „манджа с пяна и цветя“, подобна рецепта, която ми отне ТРИ дни, е съвсем в реда на нещата. Not.

Но се забавлявах, не мога да го отрека. А и чипсът се получи супер.

Трябват ви риба, морска сол и олио.

Риба взехме от рибарника в Етрополе. От месото на пъстървата направих опит за бойковчанско севиче, и то се получи, но за него друг път. Кожата заделих за чипс. И се почна една процедура…

Първо, кожата се почиства от люспите, отделя се от месото и изобщо се изчиства много добре. Измива се. След това в купичка от 250 мл вода се слагат около 60 грама сол. В тази солена смес се поставят кожите и се оставят в хладилник за един ден. После се отцеждат и подсушават с кърпа и много внимателно, за да не се скъсат, се разстилат върху метални кухненски скари, леко намазнени. И пак се слагат в хладилник, за два дни, докато изсъхнат. Накрая се разрязват на по-малки парчета и се пържат в олио, в дълбок тиган. Когато ги поставяте в олиото, може леко да ги натиснете с плоска решетъчна лъжица или нещо подобно, за да запазят максимално плоския си вид, иначе ще се навият на рулца. Пържат се не повече от 2 минути. Отцедете ги и ги сервирайте веднага.

Както баба, която по принцип не пие бира, каза: „Еййй, чудно мезе за бира ти се получи. Дядо ти така много обичаше, нещо соленичко с бира.“ После поиска една бира, сигурно и заради него.