вегетариански / десерти / на баба / тематични седмици

Седмица “Тиква” – Ден 5: Кремът от тиква на баба

Крем от тикваЗа финал на тиквената седмица си приготвих по бабина рецепта най-любимия крем от тиква. Той е в топ 5 от произведенията на баба и е едно от задължителните неща, които ми приготвя всяка есен, дали ще е за закуска, или за десерт по никое време, цялата тенджера винаги изчезва за секунди.

Няма точни мерки, общо взето всичко става на око. Затова ни трябват:

тиква, изчистена и обелена (колкото количество искате да сварите или имате)
пудра захар Θ
мляко Θ

И така, първо сварете тиквата докато омекне. Отцедете я от водата и я направете на крем с пасатор. Продължете да миксирате с пасатора като бавно добавяте мляко и по малко захар. Опитвайте от време на време, за да видите как се получава вкусът и продължете да слагате мляко и захар, докато ви хареса. Аз не го правя прекалено течно, предпочитам да е гъст крем. А, и внимавам да не е много сладко, за да не се изгуби вкусът на самата тиква. Накрая може да украсите с малко орехчета. И ако успеете да го опазите, ще ви издържи до 3 дни в хладилник.

Между другото, четох, че най-голямата отгледана тиква била близо 800 кг. Представяте ли си колко крем ще стане? Раят на земята!

Ех, много готина седмица се получи, евентуално може да има още едно включване на тиквата около Хелоуин, но не мога да обещая все още. Приятен уикенд!

4 Comments

  • roshavoto
    25/10/2011 at 08:45

    … или пък да си я приготвим на пара? мммммммммм

  • Теди
    25/10/2011 at 15:32

    мммможе :Р ох, ей сега като ти отговарям и ми се дояде…

  • Супа от тиква
    05/10/2012 at 10:18

    […] ми остана малко от тиквата, набързо си направих любимия бабин крем. А тук и тук има и други варианти на тиквена супа, също […]

  • Candy
    31/10/2013 at 14:19

    Здравейте и благодаря за рецептата! Направих кремчето, стана много вкусно! Поздрави и прекрасен ден!

Leave a Reply