Крем от тикваЗа финал на тиквената седмица си приготвих по бабина рецепта най-любимият крем от тиква. Той е в топ 5 от произведенията на баба и е едно от задължителните неща, които ми приготвя всяка есен, дали ще е за закуска, или за десерт по никое време винаги цялата тенджера изчезва за секунди.

Няма точни мерки за крема, общо взето всичко става на око. Затова ни трябват:

тиква, изчистена и обелена (колкото количество искате да сварите или имате)
пудра захар Θ
мляко Θ

И така, първо сварете тиквата докато омекне. Отцедете я от водата и я направете на крем с пасатор. Продължете да миксирате с пасатора като бавно добавяте мляко, и малко захар. Опитвайте от време на време, за да видите как се получава вкуса и продължете да слагате мляко и захар докато ви хареса. Аз не го правя прекалено течно, предпочитам да е гъст крем. А, и внимавам да не е много сладко, за да не се изгуби вкусът на самата тиква. Накрая може да украсите с малко орехчета. И ако успеете да го опазите, ще ви издържи до 3 дни в хладилник.

Между другото, четох, че най-голямата отгледана тиква била близо 800 кг. Представяте ли си колко крем ще стане? Раят на земята!

Ех, много готина седмица се получи, евентуално може да има още едно включване на тиквата около Хелоуин, но не мога да обещая още. Приятен уикенд!