вегетариански / десерти

Мъфините за закуска от “Форум Здраве”

Мъфините от Форум ЗдравеПреди 3 седмици, Йони ме попита дали искам да участвам с нещо леко и вкусно за закуската по време на Форум Здраве. И понеже тя е най-големият фен на лавандулата (помните ли онези масленки с лавандула? е, за нея бяха правени 🙂 ), решихме да експериментираме с лавандулова лимонада. Втората идея беше да се сервира в епруветки – клинично, лекарствена, “здравна” закачка. Добре, обаче трябваше да я тушираме с нещо за хапване. Мислехме разни варианти на сладки, които биха приличали на хапчета, за да получим накрая ефекта “сироп и хапчета”. Все пак се спряхме на 7 вида мъфини, от които останаха два фаворита, неприличащи на хапчета, но пък правещи доста добра компания на лимонадата.

Рецептите бяха ясни, продуктите също и така вечерта преди форума опекох 300 + мъфина. Искам да кажа, че искрено се забавлявах да съм част от закуската и се радвам, че толкова много хора се върнаха за “допълнително”. Благодаря ви, че си тръгнах с празни подноси. И не, не ги продавам никъде, но ето тук може да видите рецептите и на двата вида. А за лавандулата, ще си говорим утре. 🙂

Мъфини с лайка, смлени бадеми и стафиди

Продукти:

10-15 г лайка (може от листенца или дори от торбички за чай) Θ
75 г смлени бадеми Θ
100 г пудра захар Θ
275 г брашно Θ
1 с.л. бакпулвер Θ
коричките на 1 лимон Θ
75 г стафиди Θ
75 г масло, разтопено Θ
2 яйца Θ
280 мл гъст айрян Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 220° С и пригответе намазнена форма за мъфини. С това количество стават 12 големи мъфина или около 40 малки.
2. Смесете всички сухи съставки в купа.
3. В друг съд разбийте с миксер маслото, яйцата и айряна. Добавете ги към сухата смес. Разбъркайте отново, докато стане еднородно тесто.
4. Разпределете го във формите и печете 16-17 минути.

Мъфини “Добро утро” с мюсли, сушени кайсии, мед, фреш от портокал и ябълка

Продукти:

175 гр сушени кайсии, нарязани на дребни парченца Θ
175 гр мюсли Θ

250 гр брашно Θ
1 ½ ч.л. бакпулвер Θ
125 мл фреш от портокал Θ
125 мл фреш от ябълка Θ
3 с.л. зехтин или олио Θ
100 гр мед Θ
1 яйце Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 175° С и пригответе намазнена форма за мъфини. Както при другите, количеството ще ви стигне за 12 големи мъфина или около 40 малки.
2. Смесете в купа кайсиите, мюслито, брашното и бакпулвера.
3. В друг съд разбийте всички останали продукти и ги добавете към сухата смес. Разбъркайте още малко и разпределете сместа във формите.
4. Печете 20 минути. Оставете ги да изстинат, защото престояли няколко часа са по-вкусни.

* И двете рецепти могат да се изпълнят изцяло с био продукти.

Идеите за мъфините идват от 500 cupcakes & muffins на Fergal Connolly и 200 cupcakes на Joanna Farrow.

4 Comments

  • roshavoto
    18/04/2012 at 20:39

    Лайка мъфините са много много готини, със сигурност ще ги повторя, обаче искам да попитам нещо: правим много концентрирано чайче от лайката (както в случая направих, защото имах само цветове) или както си посочила листенцата си ги смесваме със сухите състваките? Честно казано при варианта, който направих за жалост нищо не се усети от готиния и вкус и аромат дори, вероятно затова и съм твърдо решена да ги пека скоро пак : D
    Искам само да добавя, че при все че съм захарохолик и отново ми се искаше мааалко да превиша дозата, си изпълних съвестно мерките и съм супер изненадана, харесва ми точно така, а да не говорим че като излапаш два големи мъфина наведнъж (или повече…), ти идва да удариш едно стипчиво чайче от лайка : ) …всичко май опорочих с тоя “здравословен” коментар… : )

  • Теди
    18/04/2012 at 20:46

    хехе, сладък зъб имаш 🙂 не трябва да е чайче, просто сухият чай се смесва с другите продукти.

  • roshavoto
    18/04/2012 at 21:57

    Мерси! Ето къде бил ключа от палатката : ) Знам че попринцип всичко тук е описано подробно и недвусмислено, ама и аз понякога обичам да си усложнявам живота : ) … следващия път би трябвало да станат превъзходни!

  • […] с реалното изпълнение „лавандулова лимонада и здравословни мини мъфини“. Сега пак исках да е нещо подобно, нещо, което те […]

Leave a Reply