Мъфините от Форум ЗдравеПреди 3 седмици, Йони ме попита дали искам да участвам с нещо леко и вкусно за закуската по време на Форум Здраве. И понеже тя е най-големият фен на лавандулата (помните ли онези масленки с лавандула? е, за нея бяха правени 🙂 ), решихме да експериментираме с лавандулова лимонада. Втората идея беше да се сервира в епруветки – клинично, лекарствена, “здравна” закачка. Добре, обаче трябваше да я тушираме с нещо за хапване. Мислехме разни варианти на сладки, които биха приличали на хапчета, за да получим накрая ефекта “сироп и хапчета”. Все пак се спряхме на 7 вида мъфини, от които останаха два фаворита, неприличащи на хапчета, но пък правещи доста добра компания на лимонадата.

Рецептите бяха ясни, продуктите също и така вечерта преди форума опекох 300 + мъфина. Искам да кажа, че искрено се забавлявах да съм част от закуската и се радвам, че толкова много хора се върнаха за “допълнително”. Благодаря ви, че си тръгнах с празни подноси. И не, не ги продавам никъде, но ето тук може да видите рецептите и на двата вида. А за лавандулата, ще си говорим утре. 🙂

Мъфини с лайка, смлени бадеми и стафиди

Продукти:

10-15 гр лайка (може от листенца или дори от торбички за чай) Θ
75 гр смлени бадеми Θ
100 гр пудра захар Θ
275 гр брашно Θ
1 с.л. бакпулвер Θ
коричките на 1 лимон Θ
75 гр стафиди Θ
75 гр масло, разтопено Θ
2 яйца Θ
280 мл гъст айрян Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 220° С и пригответе намазнена форма за мъфини. С това количество стават 12 големи мъфина или около 40 малки.
2. Смесете всички сухи съставки в купа.
3. В друг съд разбийте с миксер маслото, яйцата и айряна. Добавете ги към сухата смес. Разбъркайте отново, докато стане еднородно тесто.
4. Разпределете го във формите и печете 16-17 минути.

Мъфини “Добро утро” с мюсли, сушени кайсии, мед, фреш от портокал и ябълка

Продукти:

175 гр сушени кайсии, нарязани на дребни парченца Θ
175 гр мюсли Θ

250 гр брашно Θ
1 ½ ч.л. бакпулвер Θ
125 мл фреш от портокал Θ
125 мл фреш от ябълка Θ
3 с.л. зехтин или олио Θ
100 гр мед Θ
1 яйце Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 175° С и пригответе намазнена форма за мъфини. Както при другите, количеството ще ви стигне за 12 големи мъфина или около 40 малки.
2. Смесете в купа кайсиите, мюслито, брашното и бакпулвера.
3. В друг съд разбийте всички останали продукти и ги добавете към сухата смес. Разбъркайте още малко и разпределете сместа във формите.
4. Печете 20 минути. Оставете ги да изстинат, защото престояли няколко часа са по-вкусни.

* И двете рецепти могат да се изпълнят изцяло с био продукти.

Идеите за мъфините идват от 500 cupcakes & muffins на Fergal Connolly и 200 cupcakes на Joanna Farrow.