вегански / вегетариански / салати

Салата – киноа, нар и други

Салата с киноаАко обичате зърнени и оризови храни няма как да не заобичате и киноата. Тя не е много популярна в България, но обяснението е, че светът е забравил за нея и чак през 70-те години я преоткрива наново. Предполагам ще отнеме време докато се популяризира повече.

Нейната история е доста интересна. Родила се е преди близо 8-9 хиляди години около езерото Титикака и се е използвала от древното боливийско население не само като храна, но и като лечебно средство. От нея дори се е правела бира, за да се отпразнува първата реколта за годината. Заема свещено място в културата на инките, като в нейна чест са се правели ритуали. Всичко това продължава до 1532 година, когато испанците завладяват инките като убиват императора и унищожават реколтата от киноа. Забранени са религиозните ритуали с киноа и дори местното население е принудено да отглежда царевица. Киноата не изчезва благодарение на хората, които са живеели по високопланинските земи и са продължили тайно да я отглеждат.

През 70-те години на миналия век, двама американци са на обучение при религиозния водач Оскар Ичазо в Боливия. Запознават се с киноата и създават Тhe Quinoa Corporation в Болдър, Колорадо през 1983. Тогава започва активното отглеждане на киноа в района на Скалистите планини и Канада. Постепенно тя завладява света, може би и заради това, че се приготвя лесно – като ориз по познатия начин. Богата е на магнезий и желязо.

Продукти:

150 г киноа Θ
½ кубче зеленчуков бульон Θ
75 г кедрови ядки
1 нар, изчистени семена
прясна мента, изчистени листа
пресен кориандър, изчистени листа
1 лайм, на сок
зехтин Θ

Рецепта:

1. Сварете киноата по указанията на пакета като прибавите кубчето зеленчуков бульон към водата. Оставете да изстине и раздробете с вилица.
2. Запържете леко кедровите ядки в тиганче, докато станат златисти без да имате изгорели като мен.
3. Смесете в купа – ядки, семена от нар, мента, кориандър, сок от лайм и 4 с.л. зехтин. С тази смес залейте киноата и сервирайте.

2 Comments

  • Зори
    01/07/2010 at 10:44

    Брависимо Теди,
    Тази “Салата с киноа” е просо великолепна, както всичко тук-здравословно, просто и същевремено нестрандартно, и изискано. Фен съм ти 🙂

  • […] си разказахме историята на киноата, затова направо пристъпваме към салатата […]

Leave a Reply