вегетариански / супи

Супа – броколи и синьо сирене

Супа с броколи и синьо сиренеОще една зелена супа…а и полезна, по-скоро заради броколите отколкото сиренето. Както знаем, те са много богати на витамини С и А.

Любопитно ми беше в България какво е производството. Според последната Агростатистика 2009 на МЗХ се оказа, че все пак общо има произведени близо 12 хиляди тона листо-стъблени зеленчуци :D, в която категория спадат и броколите. За сравнение годишната реколта броколи за света е 20 милиона тона, от които повече от половината са отгледани в САЩ, Индия и Китай. Въпреки голямото производство в САЩ, става ясно, че броколите не са най-любими на бившия американски президент Буш, който казва: “Не обичам броколи. Не ги обичам от малък, когато майка ми ме караше да ги ям. Сега обаче съм Президент на САЩ и няма да ги ям никога повече”. Аз сигурно затова не съм президент, защото ги ям доброволно. А, и с Буш нямаме много общо за радост.

Продукти:

1 лук, накълцан Θ
зехтин Θ
1 голям картоф, обелен и на кубчета Θ
1 л. зеленчуков бульон Θ
350 г броколи Θ
синьо сирене, натрошено (може рокфор, или друго по желание)

Рецепта:

1. Гответе лука в 1 с.л. зехтин в дълбок тиган. Когато омекне, добавете картофа и бульона. Оставете за 10 минути докато картофът омекне и поеме от бульона.
2. Прибавете и броколите. Гответе всичко за 3-4 минути, докато и броколите омекнат, но останат ярко зелени. 🙂
3. Изсипете половината сирене и разбъркайте докато се получи гладка смес. След това пасирайте супата в блендер.
4. Подправете я и добавете останалото сирене преди да я сервирате.

 

No Comments

    Leave a Reply