десерти / кексове и торти / на баба

Шоколадовият кекс на баба

Шоколадовият кекс на бабаМоже би едно от най-любимите ми неща за хапване… 🙂 Неделите не са същите ако го няма на масата.

Продукти:

6 яйца Θ
1 ч.ч. захар Θ
1 ½ ч.ч. брашно Θ
по малко от три вида екстракт – ванилов, ром и лимон
1 бакпулвер Θ

За заливката:

3 с.л. с връх какао Θ
1 ч.ч. вода (или 2, ако искате да е по-сиропирано)
65 г масло Θ
1 ч.ч. захар (може и малко по-малко, зависи колко сладък сироп искате да се получи) Θ
настърган кокос

Рецепта:

1. За всички мерки с ч.ч. използвайте една и съща чаша, за да ви излязат мерките.
2. Първо за тестото разбийте яйцата и захарта добре и след това добавете другите продукти. Когато тестото е станало (хубава еднородна смес), го печете на 150° С, и така докато като проверите с клечка за зъби по нея не остава тесто.
3. Пригответе сиропа, като първо смесите сухата захар и сухото какао, за да не се слепва какаото после, а да е разбито още в началото. Сложете ги на котлона с водата и маслото. Когато сместа заври, я махнете от огъня.
4. Извадете опеченото тесто и го оставете да изстине. След това го набучете с вилица и там където забивате вилицата изливате малко от сиропа, за да попие по-дълбоко. И така целият сироп. Когато е попил добре, поръсете с кокос.

Луничките се изрязват с чаша 🙂

2 Comments

  • roshavoto
    31/03/2011 at 11:50

    Много ми хареса. Направих сиропа с 1 чаша вода, след което като отстраних от котлона добавих прясно изцеден сок от 2 портокала и обилно канела : ) ама за да не се бият много вкусове пропуснах кокоса… знам че кекса на баба си е кекса на баба и не се пипа повече нищо по рецептата : D но не беше зле : )

  • Теди
    31/03/2011 at 12:02

    мммм интересно звучи 🙂 аз просто толкова съм свикнала с тази рецепта от дете, че трудно си я представям различна, но с портокала сигурно е супер 🙂

Leave a Reply