италиански / морски

Ризото с калмари

Ризото с калмариВече знам защо хората биха си направили татуировка с калмар и то е, защото чисто и просто искат да са мистериозни. При това по още “по-оригинален” начин от това да са с татуировка на китайско ченгелче, значещо вечна и неразделна любов. Смешно ми звучи, но калмарите били наистина символ на мистерията, или поне така е измислено от местното индианско население в Северна Америка. Всъщност не знам колко от тях въобще са виждали калмар в Скалистите планини, но щом казват….Та и мен така все още ме държи морската мистерия, макар вече да съм в офиса и дори бих направила всичко да съм на морето, да ги приготвяме и хапваме, но май няма да е днес. Е, не бих си татуирала калмар от мъка де. 🙂

А за рецептата – италианска е, не е особено мистериозна, но със сигурност бихте я повторили. Препоръчвам да е с пресни калмари, био ориз и чаша розе.

Продукти:

калмари, нарязани на ленти (аз взех една туба и 4-5 пипала от щанда с прясна риба в Пикадили)
150 г масло Θ
1 с.л. зехтин Θ
1 лук, нарязан на ситно
280 г ориз за ризото Θ
1.2 л. пилешки бульон Θ
сол и пипер Θ
4-5 скилидки чесън, счукани
85 г Пармезан, настърган Θ
шепа магданоз, нарязан

Рецепта:

1. Нарежете калмарите на ленти. На малките калмари с пипалата трябва да им се изчистят очите от двете страни на главичката. В основата на пипалата има твърди люспи, които също трябва да махнете. На тубата няма какво да и се чисти.
2. Разтопете 2 с.л. от маслото в дълбок тиган на среден огън. Гответе в него лука, като разбърквате докато стане златист. Добавете ориза и пак разбъркайте. Постепенно изсипете бульона. Похлупете и оставете да се готви за 20 минути. Когато оризът е поел добре бульона, подправете със сол и пипер.
3. В друг тиган разтопете останалото масло. Добавете чесъна и когато той омекне, сложете калмарите. Пържете ги като ги бъркате на силен огън. Отнема някъде 3-4 минути. Отстранете калмарите от тигана, но запазете чесновата мазнина.
4. Махнете ризотото от огъня и в него разбърайте сиренето Пармезан. Разпределете го в чинии за сервиране и отгоре сложете от калмарите. Залейте с чесновата мазнина.
5. Поръсете с магданоз и сервирайте веднага, трябва да е още топло.

1 Comment

  • Гръцките калмари
    14/09/2010 at 09:58

    […] Измийте и нарежете калмарите на парченца/кръгчета. Тук бях написала как се чистят. Сложете ги в купа. 2. […]

Leave a Reply