арабски / предястия / сандвичи и закуски

За’атар

За'атарХлебче със зехтин и за’атар е палестинската циганска баница, която присъства на всяка закуска. За’атарът е смес от суха дива мащерка, сусамови семенца, сол и сух сумак.

За палестинците той има особено историческо значение, като присъствието му на масата свидетелства за палестинския им произход. За бежанците, той говори за селото и региона, откъдето идват. Покрай арабското население, евреите също започват да включват за’атара в кухнята си и вече има израелски компании, които комерсиализират разпространяването му, брандирано под името “хиссоп”. Поради свръх производството, еколози сигнализират, че основната подправка на за’атара – дивата мащерка, е пред изчезване. През 1977, Израел прокарва закон, който я включва в списъка на защитените растения, като за нарушителите глобите са много тежки. Особена забрана има за Западния бряг и неведнъж израелската гранична полиция е конфискувала мащерката от палестинците. Арабското население, което традиционно се занимава с беритба на подправки, реагира на закона и го определя като антиарабски.

Сигурно може да се намери готов в арабските магазини около Халите, но можете и сами да си смесите подправките. На закуска палестинците си топяха парче питка първо в зехтин и след това в за’атара.

No Comments

    Leave a Reply