сандвичи и закуски / тестени

Шоколадови кроасани

Шоколадови кроасаниПървите кроасани, наричани тогава кипферл, са се родили в Австрия още през 13-ти век. Много по-късно, австриецът Август Цанг, известен с това, че основава ежедневника Die Presse във Виена, решава да направи пекарна в Париж, където основната предлагана закуска са австрийските кипферли. Пекарната се казва простичкo Boulangerie Viennoise и отваря врати през 1838 година. Френските готвачи бързо започват да имитират виенските кифлички и заради извитата им форма ги кръщават кроасани (croissant – полумесец на френски). Самата рецепта за кроасаните се появява чак в началото на 20-ти век из френските кулинарни книги.

Днес обаче, около 40% от кроасаните на пазара са готови и замразени. Затова и заради бума на полуфабрикатното им производство през последните 30 години са попаднали в категорията fast food. Ние обаче сами ще си ги направим. Те наистина стават бързо, а и са толкова вкусни, че няма да остане нищо за замразяване. 🙂

Продукти:

1 пакет бутер тесто
1 шоколад, по-хубаво става с черен над 70% какао Θ
1 яйце, разбито в чаша Θ

Рецепта:

1. Обиновено пакетите с бутер тесто имат два листа тесто, като един е напълно достатъчен за 10-тина кроасанчета.
2. Загрейте фурната на 220° С.
3. Нарежете тестото на квадрати и от всеки направете два триъгълника. По дългата страна на триъгълниците подредете шоколадови парченца и завийте, така че връхчето на триъгълника да остане последно.
4. Леко притиснете и подвийте краищата, за да се получи полумесец.
5. След като подредите всички кроасани в тавата ги намажете отгоре с разбитото яйце.
6. Печете 15 минути докато бухнат и станат златисти.

1 Comment

  • […] за кроасанчетата е същата като тази тук, само този път освен шоколад пробвах с други неща като […]

Leave a Reply