вегетариански / паста / св. валентин

Афродизиак паста за Св. Валентин

Паста с артишокЛегендата разказва как първият артишок е била млада красавица, която живеела на гръцкия остров Зинари. Когато Зевс бил на посещение при брат си Посейдон, на брега на морето видял чудна красавица на име Синара. Изглеждало, че тя не се притеснява от присъствието на боговете и Зевс решил да я съблазни. Бил толкова щастлив с нея, че я направил богиня, за да може да е по-близо до него. Синара се съгласила да се присъедини към безсмъртните, а пък Зевс прекарвал всяка свободна минута с нея, когато жена му Хера отсъствала. Скоро обаче Синара започнала да тъжи за семейството и майка си, и слязла на земята за кратко. Когато се завърнала на Олимп, Зевс забелязал нейното небожествено поведение и побеснял. В гнева си я запратил обратно при смъртните и я превърнал в растението, което ние знаем като артишок. Това е древногръцката легенда за артишока, и още оттогава се смята, че той има силно въздействие върху човека. Древните римляни също са почитали растението като специален деликатес и мощен афродизиак.

Има и друга интересна история. През 20-те години на миналия век, Чиро Теранова – член на италианската мафия и по-известен като “Царят на артишока”, започнал безпощаден монопол върху пазара на артишока в Ню Йорк, като изкупувал всичкото количество, произведено в Калифорния, и го продавал с 30-40 % надценка. Освен това тероризирал дистрибуторите и производителите, като дори организирал атака върху няколко плантации и посякъл с мачете всички растения за една нощ. Тези артишокови войни, накарали кмета на Ню Йорк – Фиорела ла Гуардия, да обяви продажбата, изложението и притежаването на артишок за нелегално. Обаче, след само седмица казал, че той самият толкова много обича артишок, че вдигнал забраната.

Продукти (за двама):

300 г паста (ако искате такава на сърчица, взех я от Butlers в The Mall)
2-3 с.л. зехтин Θ
50 г настърган Пармезан Θ
сокът и коричките на 1 лимон
1 бурканче маринован артишок
голяма шепа черни маслини, без костилки Θ
рукола

Рецепта:

1. Сварете пастата, както е указано на пакета в подсолена вода.
2. Смесете лимоновия сок, коричките и пармезана.
3. Изсипете водата на пастата, но оставете мъничко в теджерата. Сложете тенджерата пак на котлона, объркайте вътре в пастата пармезановия микс, артишока и маслините.
4. Сервирайте я топла и с прясна рукола.

4 Comments

  • roshavoto
    14/02/2011 at 14:59

    Ееееей че Вкусноооо!!! Вкусната манджа си е афродизиак : D И артишок да еБраво!

  • roshavoto
    14/02/2011 at 15:03

    Упс… нещо се развълнувах прекалено : D Та мисля, и артишок да е, не е ли приготвено с любов и не се ли топи в устата : D Честит Трифон Зарезан : ))))) Страхотна манджичка за винце : P

  • Теди
    14/02/2011 at 15:59

    Хехе, мерси 🙂 Честит и на теб!

  • […] храната-любовта-афродизиаците – имаше за цвеклото, за артишока и какви ли не други. Не че сега ме мързи, но ако все пак […]

Leave a Reply