Продумвани

Мерцедес

ЧушкопекЗа рождения ми ден тази година си поръчах мерцедес чушкопек. Със сигурност и други неща ми липсват в кухнята (и гаража), но той особено много липсваше и редом с много други дарове се оказа ключът към голямо щастие. Без да го идеализирам повече, искам да кажа, че отдавна имах желанието да го обсъдя и накрая просто реших да направя една компилация от попаденията ми из нета с таг “чушкопек”.

И така – What is “Le Tchouckopek”? Что такое “чушкопек”? – фундаментални въпроси зададени във виртуалното пространство. А, сигурна съм и не само там.

Направо се чудя откъде да започна, но нали съм привърженик на “по точки” представянето, затова ще стрелям така. Из преглед на дигиталния печат:

• Няма как да се пропусне масовата новина, циркулираща в множество сайтове, за това как след обстойно допитване до народа през 2010 г., чушкопекът печели приз за “българската битова революция на ХХ век”. Сериозни проценти след електричеството, телевизията, радиото, поп-фолка и остъкления балкон. За софийското жителство и мобилния телефон да не говорим. ПЪРВИ в България. [Сега няма да коментирам фразата “първи в България”, защото изровени новини, съдържащи я се компилират в друг блог, много смях – ето тук.] При сходно запитване водещ резултата във Франция има кинопрожекционният апарат, а във Великобритания – хладилникът. Та, първи е чушкопекът – за цял един век! Между другото, надявам се, че вотът при тази класация е бил според всички демократични принципи и от примерно 500 гласували за него, накрая не са отразени 600. Дотук с чудесата на бита.

• В един форум за българи в САЩ могат да се открият много мили изказвания, най-вече колко той им липсва там. Имат и нелек опит с дарове от родината: “Имам чушкопек, който съм използвал 4-5 пъти – донесе ми го приятел от БГ тази година през април. Направи ми впечатление, че след първото му използване, вече не загрява долната половина – налага се да обръщам чушките за да се изпекат равномерно. Помислих си, че е съставен от два кръга реотан и единият (долният) се е прецакал/прекъснал. Реших да го отворя, но за моя изненада, беше съставен от 1 (непрекъснат) реотан.” (Е, тая година с 1, догодина с 2 реотана. :))

• В друг форум обаче могат да се открият покупко-продажбени дискусии, където един от участниците предлага своя чушкопек – почти нов, “само злато е топено в него”. Оказва се, че той не е само за чушки!

• Из друг форум: “Кухнята ми е “модерна”, няма как да си опека чушчици, а от няколко дни от нечий балкон така ухае….Реших. Още утре тичам да търся чушкопек. Да ме ориентирате къде има? Приблизителна цена?”

• Цена: варира около 28 лева и 24 месеца гаранция. Става за патладжани и картофи.

• Борисов и чушкопекът са 1:1! (по популярност?)

• Във форумите на VW, Teenproblem и Hondabg също чушкопекът е намерил място. Не знам как, честно! Но четох, че се обсъжда инцидент с кражба на чушкопек. Ужас! Един приятел казваше, че признак народът да се пооправя е като почне да краде книги. Случаят не е такъв. Обаче, ето как протича разговорът:

“А: по време на последната буря ми изгоря чушкопека. Някой може ли да ме насочи откъде да си взема нов чушкопек и ако може да ми препоръчате някоя марка с по-добро съотношение между качество на чушките и цена. Ако може някой с по-голямо количество чушки за единица време… Новак съм в чушкопеченето, но ако има значение – 186 см съм висок и тежа 78 кг. Добре, че ютията ми беше на въглища и не изгоря и тя…
Б: ох… и твойта не е лесна… като няма човек къде да си топне чушката на топло и почва едно писане на теми…
В: е, кажи към кой стил чушкопечне си се насочил (палави емотикони)
А: ами… ще пека предимно градско, от време на време ще пека и люти чушки, ама не много екстремни. А кои чушкопеци са по-добри – тези с регулация на мощността или обикновените?
Б: т’ва няма значение, кажи колко ти е дебела и колко ти е дълга чушката.
Д: Внимавай – чушкопеченето води до пристрастяване, а то от своя страна до…..шизофрения.
Г: камбите по-добре ги дръж извън чушкопека.”

Спирам, айрол!

• Купи си чушкопек вместо Боби Цанков.

• Из друг форум: “Тъй като ми откраднаха чушкопека се нуждая от нов. Ще го ползвам за екстремално печене на чушки и камби. Чушките са от село, но бих искал да мога да пека и от малките люти чушлета. Препоръчайте ми марка и място откъдето да си взема, а ако може да е по евтино. Също да ми препоръчате откъде да си взема добри ВНОСНИ чушки. Балконът ми е 1,50 на 4 м, но се надявам чушкопекът да подгрее и стаята. И да ви питам…заслужават ли си чушкопеците, които имат капаче от долната страна? П.П. Търся си нещо с V-образно препичане, ако може да има 8 “цилиндъра” за чушлета.”

• Коментира се ползата му в сайт за пиротехника. Идеи няма да ви давам!

• Мисли на фен: “Печените чушки са нещо постоянно на моята трапеза. Ползвам чушкопек много отдавна. Има предимства и недостатъци. Чушките се изпичат идеално, ако са правилни по форма и размери. Много е бавен, загрява половин час, пече по чушка на 2 -3 минути след това. Не става за чушки за зимнина. Най добри резултати получавам с газова горелка.”

• Разбира се, няма да пропусна и сериозните факти за неговото откритие. Чушкопекът е създаден от Велизар Стоилов, бивш заместник-кмет на София и банкер, с цел улесняване на домакините. Наградите заваляли и оттогава уредът набира мощ, като преминава през много ъпгрейди и серийни номера като “единичен Аида”, “троен Аида” и такъв с разделителна пластина в кухината „тип Мерцедес“. Реално, г-н Стоилов е открил нещо доста по-гръмко от каквото си представяме. Е, не е Томас Едисон и Хенри Форд, с тях предимно сравняват Стийв Джобс, но на кой му трябва светлина, като има опечени чушки?!

• Чушкопекът е нашият “битов айдъл”!

• Неудобно ми е да ви разкажа за размисли на тема “чушкопек” във форум “за сексуално отворени македонци”…

• Но пък ето малко рима, цитирана в друг форум, не разбрах кой е авторът:

“А после ми разправя, че била интелектуалка
Четяла философия едва ли не от малка
Говори ми нещо за Сократ и за Сенека
А майка й у тях клечи над чушкопека.”

• В един сайт, рускоговорящ юзър казва: “даже слово чушкопек на болгарском звучит смешно, мы дома никогда не имели чушкопек и нам он не нужен”. К’во ли разбира?

• И друго мнение: “немам чушкопек, пека на ламарина и домоделна(?) скара”. Е, това вече е от бъдещето! Направо достойно за награда за този век.

• Забелязах, че много хора се питат “само за печене на чушки ли ги бива българите”? Тема за няколко тома, за един цял блог или може би за кратък и ясен отговор с да/не. Ще се въздържа.

Сега като написах всичко това и съвсем се обърках относно чушкопека, но поне се смях много. Толкова се смях, че имам чувството как аз всъщност разговарях с всички тези хора от нета. Не знам, може би и аз щях за него да гласувам. Харесва ми, макар да знам, че чушкопеченето на ламарина е наистина несравнимо по-бързо. А, и нямам остъклен балкон.

5 Comments

  • Gаby
    28/10/2011 at 14:10

    Много настроени ми създаде с този разказ 🙂 Определено не са бях замислила колко “философия” се крие в един обикновен чушкопек 🙂 Поздрави и хубави почивни дни!

  • Теди
    29/10/2011 at 00:21

    хахаха нали? много философия!! 🙂 вкусен уикенд и на теб 🙂

  • Желе от мушмули
    22/11/2012 at 11:55

    […] паузирам! Смешни са ми: мотриса, любеница, чушкопек (темата за него е покрита), гайле, кюнец, аджеба, муфа, мушмула и др. Та, докарали […]

  • Фиу
    07/02/2013 at 22:10

    Колко много радост и забава може да има в едно толкова просто нещо като чушкопека.
    Изумително, наистина! :))
    Мерси!

  • Теди
    07/02/2013 at 22:14

    Хехе, радвам се, че те забавлява 🙂

Leave a Reply