десерти / кексове и торти / френска

Френски сладкиш с боровинки

Сладкиш с боровинкиПрез юли тази година поехме на едноседмично семейно пътешествие до френските Aлпи, като освен за разходка из този толкова прекрасен район, аз имах за цел и изкачване на Монблан. Отседнахме в Шамони – още едно място, което може да се нарече “раят на земята”. Рай – заради разнообразието в пейзажа, заради цвета на всичко, и като че ли най-вече заради ароматите, подаващи се от всяка кухня. Сега няма да ви разказвам за самото приключение по баирите на Монблан, това би бил доста дълъг разказ, с много красив и задоволяващ край, който по-скоро описва колко много по-просторен става хоризонта ти с всяка крачка – нещо, което е вярно и извън планината. Малко снимки има тук, но нека да се фокусирам върху вкусната част.

Та, вървях си аз из Шамони в търсене на подарък за кухнята на мама. Попаднах на тази тава за печене. Освен, че ми се стори много шарена и планинска, видях, че самата рецепта за сладкиш с боровинки е на дъното на тавата. И така, мама се сдоби с подарък, който оползотворихме заедно. Резултатът пак ни пренесе в Aлпите.

За сладкиша ни трябват:

500 г боровинки, изчистени и измити
250 г брашно Θ
125 г масло Θ
½ ч.ч. вода
щипка сол Θ
½ л. мляко Θ
50 г пудра захар Θ
4 жълтъка Θ
40 г царевично брашно

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 180-190° С и пригответе намазнена тавичка за сладкиш.
2. Първо направете основата на сладкиша, като омесите бялото брашно с маслото, водата и щипката сол. Оставете настрана.
3. За да приготвите крема, просто разбийте млякото, пудрата захар, жълтъците и царевичното брашно.
4. Разстелете тестото в тавичката и сипете в него крема, който за момента е все още течен. Печете 40-45 минути.
5. Извадете сладкиша и разпръснете отгоре боривинките. Не го изваждайте от тавата, а заедно с боровинките го сложете в хладилника, за да се стегне.
6. Поръсете с малко пудра захар отгоре преди да сервирате.

2 Comments

  • […] бяха донесени куп чудеса. Едното беше онзи съд за боровинков тарт, който подарих на мама и вече ви показах приложението […]

  • elena
    06/07/2013 at 00:33

    syperrrrrrrr

Leave a Reply