коледа / тематични седмици / тестени / хляб

Седмица “Коледа” – Ден 4: Питка със зехтин

Питка със зехтинНяма как Коледа без домашна питка! Обикновено баба прави най-вкусната на света, но реших и аз да се пробвам миналата година с орехова питка, а тази със зехтинова. Това е една много основна рецепта на зехтинов хляб всъщност – може да му се добавят какви ли не подправки (например розмарин), или сирене, или лук, или маслини, или сушени доматчета – въпрос на въображение. А, и паричка може да се скрие някъде вътре. 🙂

Продукти:

500 г бяло брашно Θ
1 пакетче от 7 г суха мая
2 ч.л. сол Θ
1 ч.л. захар Θ
2 с.л. зехтин Θ

Рецепта:

1. Смесете в купа брашното, маята, солта и захарта.
2. Пригответе 300 мл топла вода, но не съвсем вряла, и добавете зехтина в нея.
3. Сипете водата и зехтина към купата с брашното, разбъркайте и почнете да месите докато стане гладко тесто. Направете го на топка и го сложете в намазнена купа да втасва. Покрийте го с навлажнена кърпа. Нека да постои така около час, докато се надигне добре. За да разберете дали е втасало добре, ще познаете, ако като го натиснете с пръст, то се връща обратно.
4. Загрейте фурната на 240° С. Оформете тестото на питка и го поставете върху намазнена готварска хартия. Направете няколко резки с нож и го сложете да се пече 30 минути. Покрийте го по някое време с фолио, да не загори отгоре.

* Понеже е с мая, питката не е подходяща за Бъдни вечер.

No Comments

    Leave a Reply