десерти / кексове и торти / тестени

Лимонова тарта

Лимонова тартаТова е може би един от най-вкусните десерти, които съм правила напоследък. Прилича на тези, на които им отделят поне една глава от книга или пък са ключов елемент в цял филм. И за да не разваля всичко, няма да ви разкажа какъв е ефектът на лимоновите корички и мармалада. Мммм… рецептата веднага влиза в групата на “любимите” и предполагате сигурно вече, че горещо препоръчвам да се опита. 🙂

Продукти за тестото:

85 г масло, на стайна температура Θ
50 г пудра захар Θ
коричките на 1 лимон Θ
1 жълтък Θ
200 г брашно Θ (понеже ми свърши брашното, допълних до 200 гр с пълнозърнесто и стана пак супер)
2 с.л. вода

Продукти за крема:

100 г пудра захар Θ
2 яйца Θ
коричките на 2 лимона Θ
85 г сурови бадеми, смлени Θ
25 г брашно Θ
лимонов мармалад
филирани бадеми

Рецепта:

1. Разбийте маслото с лимоновите корички, добавете пудрата захар и миксирайте, докато стане гладък крем. Добавете жълтъка, водата и накрая брашното. Започнете да месите тестото – най-вероятно ще е ронливо, но в един момент ще успеете да го направите на топка, макар и не много стегната. Увийте топката във фолио и я сложете в хладилника за 30 минути.
2. Направете крема като смесите – пудра захар, яйца, лимонови корички, бадеми и брашно. Разбийте добре и оставете настрана.
3. Загрейте фурната на 200° С и пригответе малки тавички за тарталети. Ако нямата такива, ще станат и форми за мъфини или друг по-малък съд за печене. С тези количества стават около 6-7 тарти с формата на мъфини.

 

4. Извадете тестото от хладилника и оформете с него кошници като го залепите по стените и дъното на съда за печене (или мъфин формата). Натиснете го добре, нека да е с около 4-5 мм дебелина. Загладете ръбчетата отгоре.
5. Намажете дъното на всяка кошничка с лимонов мармалад, след това напълнете до горе с крема и накрая поръсете с филираните бадеми.
6. Печете 20 минути, докато станат златисти отгоре. Оставете ги леко да изстинат и по желание може да ги поръсите с малко пудра захар.

No Comments

    Leave a Reply